page contents Книжен ъгъл: Мистерии, загадки и хумор в търсене на Бернадет
Предоставено от Blogger.

Мистерии, загадки и хумор в търсене на Бернадет

13.3.15

„Ентусиаст“ представя романа „Къде си, Бернадет“ от Мария Семпъл

Бернадет Фокс е известна. За нейния съпруг - гуру от „Майкрософт“, тя е безстрашно отстояващ мнението си партньор; за майките на възпитаниците на едно частно училище в Сиатъл – срам; за експертите в областта на дизайна – архитект-новатор, а за петнайсетгодишната Бий – най-добра приятелка и просто Мама.

Историята започва с едно обещание: ако дъщерята на Бернадет –осмокласничката Бий –завърши успешно учебната година, тя и семейството й ще се отправят на незабравимо пътешествие до Антарктика. Ден преди мечтаното пътуване обаче талантливата архитектка, страдаща от агорафобия, Бернадет изчезва.
За да намери майка си, Бий прави и невъзможното. Тя събира имейли, официални документи, тайна кореспонденция и води собствено разследване за изчезването й. Разплитането на мистериите е гарнирано с много хумор, който няма да ви позволи да оставите книгата до самия й край.

„Когато започнах да пиша романа, със семейството ми вече бяхме планирали круиз до Антарктика. Фактът, че отивах на такова екзотично място, провокира  ненаситния писател у мен да пише за него. Затова и насочих историята в тази посока. Бях написала първата половина на книгата, когато пристигнахме на Антарктика. И точно тогава разбрах как това местенце ще се впише в сюжета“, споделя Семпъл.

„Къде си, Бернадет“ е свежа, и забавна, и изискана книга, но най-хубавото е, че нямах никаква представа какво ще се случи на следващата страница. Беше диво препускане“ – споделя американската писателка Кейт Аткинсън. „Къде си, Бернадет” е вълнуващо пътуване с освежаваща доза чувство за хумор, роман, който проследява силата на любовта на една дъщеря към майка й.

В началото на март „Ентусиаст“ публикува пленилия милиони читателски сърца по света бестселър „Къде си, Бернадет“ от Мария Семпъл. Романът излиза на бял свят през 2012 г. и още с появата си печели много страстни почитатели. Режисьорът на номинирания за Оскар за „Най-добър режисьор“ филм „Юношество“ – Ричард Линклейтър се е заел с екранизацията на книгата, а премиерата на филма е насрочена за 2016 г.

„Преди няколко години изпаднах в творческа криза. Оплаквах се за това на мой приятел от Лос Анджелис, докато един ден не му писна и не ми каза: „Мария, ти трябва да пишеш. Ако не започнеш да пишеш, ще се превърнеш в заплаха за обществото“. И тогава изведнъж осъзнах, че това токсично самосъжаление, беззащитност, любов и артистична парализа, които са ме завладели, са всъщност някак забавни“, споделя Семпъл.

В този момент се ражда образът на Бернадет и само след четири месеца първият ръкопис на „Къде си, Бернадет” е вече готов.

Мария Семпъл е родена е на 21 май 1964 г. в Санта Моника, Калифорния. Семейството й се мести в Испания, а по-късно в Лос Анжелис и Аспен, Колорадо. През 1986 г. получава бакалавърска степен по английски от Бърнард Колидж.

През 1997 г. е номинирана за Primetime Emmy, Outstanding Television Series, за „Mad about you“, а през 2006 г. и 2007 г. е номинирана за наградата Writer's Guild of America за „Arrested Development“. Мария Семпъл е изключително активен член на литературната общност в Сиатъл. Тя е и един от основателите на Seattle 7 Writers.

Телевизионните й изяви са свързани с „Бевърли Хилс“, „90210“, „Mad About You“, „Saturday Night Live“, „Arrested Development“, „Suddenly Susan“ и „Ellen“.