page contents Книжен ъгъл: „Непокорните диви“ или цената да бъдеш под прожекторите
Предоставено от Blogger.

„Непокорните диви“ или цената да бъдеш под прожекторите

5.3.15

Те са жените икони на ХХ в. – Мария Калас, Коко Шанел, Уолис Симпсън, Ева Перон, Барбара Хътън, Одри Хепбърн и Джаки Кенеди. В продължение на години те изпълват страниците на вестниците и списанията. В „Непокорните диви“ (Ентусиаст) испанската журналистка Кристина Морато събира забележителните си биографични очерци за тези жени за испанското списание „Ола”.


След изключителния читателски интерес към тях едно от най-големите издателства в страната - „Рандъм Хауз Мондадори“ – й предлага да разшири разследванията си и да публикува тези истории в книга. Така се появяват „Непокорните диви“ – заглавие, публикувано в огромни тиражи в Испания и в други европейски страни.

Дарени с таланта, красота и ярки личности, тези забележителни жени се превръщат в истински легенди на ХХ век. Известни, богати и привлекателни, в очите на целия свят изглеждат съвършени. Икони на модата и светския живот, те създават собствен стил и са следвани с възхищение от милиони жени, които мечтаят да приличат на тях. Какво обаче стои зад публичния образ, зад лъскавия имидж? И каква е цената, която се плаща, за да си кралица на сцената, да си любимката на Холивуд, да диктуваш световната мода или просто да оцелееш до любимия мъж?

Как безизвестната американка от плебейски произход и с развод зад гърба си Уолис Симпсън ще стане причина един крал да се откаже от кралството си и да абдикира от престола с едната цел да се ожени за любимата жена? Романтичната история на един представителен и очарователен монарх – крал Едуард VIII, който се отказва от трона на Англия заради любовта си, прилича на истинска приказка, а премиерът Уинстън Чърчил определя историята им като „любовната връзка на века”.

Морато проследява и вълнуващата история на бедното и почти неграмотно момиче, родено в мизерно ранчо, посредствената актриса, която опитва да успее на големия екран, говорителката в сълзливи радиосериали - Евита Перон - която в крайна сметка става първа дама, спътничка на генерал Перон. И се превръща в „знамето на бедните” и „дамата на надеждата” за своите сънародници, които след смъртта й я обявяват за светица.

„Непокорните диви“ разказва и за създателката на една от най-известните модни марки в света за всички времена, която в действителност е момиче със скромен произход, отгледано в сиропиталище от монахини, от които се научило на шев и кройка. Наричат Коко Шанел „боец” и „самотна бегачка на дълги разстояния”, но това не ѝ пречи да направи революция в модата и с нововъведенията си да помогне за еманципацията на жените. Както и да им „подари” „малката черна рокля”, от която те не се отказват десетилетия след смъртта й.

Читателите се запознават и с Джаки Кенеди, която създава собствен стил и скъсва с традиционната представа за съпруга на президента, посветена на откриването на болници и ходенето на обеди само за дами. Образована, изтънчена и модерна, госпожа Кенеди е много по-различна от предишните обитателки на Белия дом. Танцува туист, играе тенис, плува и е превъзходна ездачка, без да престава да бъде майка и образец за съпруга.

Тези легендарни жени обаче носят и едни и същи болезнени рани, които така и никога не зарастват: лишени от обич, изоставени от бащите си, и седемте изстрадват последиците от войната, болката от загубата на децата си, травмите от разводите си. „Опитах се да разкрия най-човешката им страна, тази, която е отвъд успеха, славата и властта, тази, която включва техните слабости, комплекси и страхове, като използвах свидетелствата на хора, които са ги познавали такива, каквито са били“ – споделя Кристина Морато.

Чрез „Непокорните диви“ читателят ще открие светлините и сенките на едни непокорни и борещи се жени, които продължават да ни очароват, защото доказват, че приказките за вълшебници съществуват. Макар невинаги да имат щастлив край...

Кристина Морато учи журналистика и фотография и още съвсем млада започва да пътува по целия свят като репортер. След дълъг период прекаран в Латинска Америка и Африка, през 2005 година за първи път се озовава в Близкия изток и той се превръща в място на действието на две от последните й книги.

През всичките тези години тя редува пътуванията с работата си като режисьор на телевизионни предавания, сътрудничи и в радиото. Интересът й да извади от забвение личностите на големи пътешественички и изследователки на историята води до публикуването на „Безстрашни пътешественички и авантюристки“, „Кралиците на Африка“, „Дамите на Изтока“ и „Пленница в Арабския полуостров“, които се радват на голям читателски успех и на висока оценка от страна на критиката. Преведени са на няколко езика.

Кристина Морато е вицепрезидент на Испанското географско дружество, член е също така на Кралското географско дружество в Лондон.