page contents Книжен ъгъл: Сър Алекс, Специалния и другите. Футболните мениджъри проговарят
Предоставено от Blogger.

Сър Алекс, Специалния и другите. Футболните мениджъри проговарят

2.4.15

В книгата „Мениджърът. Футболните лидери споделят“ (Книгомания) си дават среща бизнесът и футболът – една умела комбинация, чрез която бизнес анализаторът Майк Карсън  вдига завесата пред понякога непроницаемия свят на футболния мениджмънт.

Легендарни футболни мениджъри споделят тайните на своя занаят и на своя неоспорим успех. А той е свързан не само с перфектното познаване на великата игра, но и с проникновената индивидуална работа с футболистите, със създаване на професионално подготвен и верен екип, с изграждане на ценностите на клуба, които да бъдат непоколебим ориентир, следван както по време на подем, така и по време на неизбежни спадове.

Футболните мениджъри огласят някои от начините, по които умеят да печелят не само титли, но и последователи и привърженици по цял свят. И всичко това умело коментирано и добре анализирано от автора.

Един изцяло нов, оригинален поглед към футбола и неговите основни действащи лица, без сухата материя на технически сложните тактически описания и тромави биографии, извън злободневното и сензационното, непредубеден и балансиран, устремен към позитивното и продуктивното.

Този проект на  Майк Карсън е подпомогнат от Асоциацията на футболните мениджъри и от Барклис, официален спонсор на Английската висша лига, които му осигуряват достъп до едни от най-прочутите и успешните мениджъри във футбола, всеки от тях уникален сам по себе си.

Авторът извършва безценна работа като поставя конкретни въпроси, прави паралел с всекидневните предизвикателства в бизнеса и извежда темите на мениджмънта последователно и убедително. Всяка глава се занимава с определено ключово умение на лидера през специалния поглед на отделен мениджър и грижливо подбрани подходящи примери и контекст от цитати.

Ето какво ще намерим:

Изкуството да общуваш „лице в лице” (Карло Анчелоти); Зад кулисите (Арсен Венгер); Как се изгражда елитен отбор (Сам Алърдайс); Играта (Роберто Манчини); Работата с изключителния талант (Жозе Моуриньо); Една напрегната професия (Брендън Роджърс); Да виждаш главното (Хари Реднап); Постигането на траен успех (Сър Алекс Фъргюсън); Реакция при криза и обрат (Уолтър Смит); Триумф и отчаяние (Мик Маккарти).
Наред с това свои мнения споделят и: Жерар Улие, Тони Пулис, Мартин О’Нийл, Нийл Уорнък, Хауърд Уилкинсън, Кевин Кийгън, Дарио Гради, Андре Вилаш-Боаш, Дейвид Мойс, Алекс Маклиш, Хоуп Пауъл, Мартин Йол, Глен Ходъл, Крис Хютън, Дейвид Плат, Пол Инс, Джордж Греъм.

Безпристрастна и умерена, книгата постига собствена динамика – редуват се размисли, полезни съвети и анекдотични примери. Оставаме поразени да научим, че енциклопедичните познания на Фъргюсън са вдъхновение за неговите колеги и играчи, че стремежът на Дейвид Мойс към професионално израстване го кара да пътува из Франция с ограничен бюджет, да спи в колата си с едничката цел да проследи някои тренировки, че Хари Реднап отдава сърцето и душата си във всичко, което прави както във футбола, така и за семейството си, че „Специалният” Моуриньо дели наравно несгодите с играчите си, но винаги поставя тях на първо място.

Самият Марк Карсън казва за книгата си: „Моето намерение е книгата да се хареса на максимален брой хора, при това принадлежащи към различни лагери. В някаква степен това е просто книга за всички футболни мениджъри – и за по-консервативните, и за по-амбициозните. В нея са събрани мислите и опита на почти 30 човека в апогея на тяхното развитие. От друга страна, книгата е насочена и към ръководители във всякакви области: бизнес, образование, управление, нестопанска дейност, изкуство – всеки контекст, в който едни личности ръководят други личности и екипи в техния стремеж към осмисляне на дейността им и към постигане на успех.“

За автора:

Майк Карсън работи за „Маккинзи и Ко" от пет години и сега е партньор и съсобственик на консултантска фирма „Абъркин“, специализирана в бизнес и личностно преобразуване. Той е експерт по ръководство и фен на „Манчестър Сити”.  Живее в Уинчестър със съпругата си и четирите си деца.