page contents Книжен ъгъл: Жената между Фройд и Юнг
Предоставено от Blogger.

Жената между Фройд и Юнг

19.4.15

Петко Тодоров

Тя е Сабина Шпилрайн от Ростов на Дон

К. Г. Юнг в писмо до Фройд: „Малката винаги е искала твърде много от мен. Въпреки всичко тя го заслужава. Радвам се, че Вие също не мислите лошо за нея”. Фройд в отговора: „Малката Шпилрайн наистина има перфектна глава и аз мога да потвърдя, че тя е претенциозна”.

Късната есен на 1911, Малката Сабина Шпилрайн е на 26, Зигмунд Фройд на 55, Карл Юнг на 36, Малката участва във виенските кръжоци на Фройд по психоанализа. Припомня Волфганг Мартинкевич в „К. Г. Юнг и Сабина Шпилрайн” (изд. „Леге Артис”).

Тя е родена в Ростов на Дон в богато еврейско семейство, през 1904 идва в Цюрих с обилно образование плюс руски, немски, английски и френски и староеврейски, за да чете в оригинал Библията, и със силна невроза.

Поема я младият лекар Карл Юнг и решава да пробва новия метод на д-р Фройд. И успява в следващите месеци. Тя успява да се влюби в него и да запише  медицина в тукашния университет. Една трета от всички студенти в швейцарските университети и 80% от студентките идват тогава от Русия.

Връзката между Шпилрайн и Юнг не свършва, влечението вече е взаимно и пълноценно, тя иска дете от него, той се дърпа като семеен, психологията е нейно научно занимание, и Юнг, и Фройд признават с половин уста, че ги изпреварва в някои области. До днес се цени особено работата й по влечението към смъртта.

Попада между двамата големи в периода на разлом между тях – една от фамозните научни драми през ХХ век. Омъжва се за свой колега, връща се в Русия. През 1977 в мазето на бившия Институт по психология в Женева намират дневника и писмата й. Които просветляват недомлъвките и необяснимите до тогава моменти в спомените и трудовете на Юнг и в кореспонденцията му с Фройд. И раждат поредната легенда.

Въображението на живота е недостъпно в размаха си и за най-гениалния творец. Мартинкевич възпроизвежда историята, която вдъхнови 2-3 филма, за успешно минава превъплъщението на Кийра Найтли. Сабина е разстреляна с двете си дъщери през 1942 от немците в Ростов на Дон.