page contents Книжен ъгъл: Брат и сестра пишат медицински трилър
Предоставено от Blogger.

Брат и сестра пишат медицински трилър

12.5.15

Йоана Ванчева

ЕМАС представя „Мъждене“ от Ане Холт и Евен Холт

Ане Холт се нарежда сред най-успешните криминални автори на Скандинавието със своите 7 милиона продадени книги, преведени на повече от 25 езика. Тя е утвърдена професионалистка и в други поприща – бивша министърка на правосъдието, прокурорка, адвокатка, ръководеща собствена кантора, журналистка, телевизионна редакторка и водеща.

Романите ѝ са интелигентни, достъпни и напрегнати, и читателят бързо става съпричастен с героите и на всяка цена трябва да разбере – какво ще се случи до края?

Ане Холт решава да напише роман в съавторство с брат си Евен Холт –  завеждащ кардиологичното отделение в престижна норвежка болница. Плодът от съвместната им работа – „Мъждене“ – се превръща в бестселър заради уникалното съчетание от малко известни и любопитни медицински факти и завладяващ, типично скандинавски повествователен усет.

„Мъждене“ ни потапя в ежедневието на доктор Сара Цукерман – световно известен кардиохирург,  предпочела спокойствието на провинциална норвежка болница пред блестящата кариера във водеща американска клиника. Извършила стотици сърдечни операции, които изискват нетрепваща ръка и безкомпромисна прецизност, доктор Цукерман нарушава железния си принцип да не оперира близки и имплантира сложно устройство, наречено имплантируем кардиовертер-дефибрилатор, в сърцето на свой колега и приятел.

Интервенцията протича с известни усложнения, но е успешна по всеобщо мнение на специалистите в операционната. Очаква се пациентът да се възстанови бързо и да води нормален живот. Няколко дни по-късно обаче той издъхва. Смъртта му поставя началото на цяла върволица ужасяващи смъртни случаи, които разклащат из основи общественото доверие в съвременната медицинска техника.

Защото и тя се произвежда от хора и се подчинява на техните икономически интереси, користни намерения и цели. Защото дори апаратурата да работи безотказно, саботажи не са изключени. Защото  човешкото безумие не познава граници. А човешкият живот е крехък и  синусоида върху монитора бързо се превръща в права линия…