page contents Книжен ъгъл: „Страшни зверове“ или Роалд Дал в рими
Предоставено от Blogger.

„Страшни зверове“ или Роалд Дал в рими

19.5.15

„Ентусиаст“ публикува за първи път стихове от Разказвач №1 в света

„Едва ли има на света дори едно / от Кроки крокодила по-подло същество“, пише Роалд Дал. Чрез девет римувани истории богатото въображение на писателя ще ви срещне с много чудати герои от необятния приказен свят: прасе – гений, което осъзнава, че не иска животът му да приключи като бекон; крокодил, който предпочита да си хапва „сочни деца“: момчетата – намазани с горчица, а момичетата са „деликатес голям в карамел оваляни и поръсени със сусам“.

„Лъвът обожава да яде вкусно, крехко и сочно месце”, но не пържоли и сланина, а „сочно детенце досущ като теб“. Скорпионът пък скришно се вмъква в леглото на едно дете; разглезено момче иска мравояд за домашен любимец, а малко момиченце е седнало върху таралеж. Следват и други необичайни ситуации със страшните зверове от книжката. Този път Разказвач №1 в света предизвиква малките читатели със забавни стихове, които се публикуват в България за първи път в превод на Катя Перчинкова.

Книгата „Страшни зверове“ е издадена през далечната 1983 г. и първоначално е замислена като продължение на „Revolting Rhymes“, но впоследствие се тиражира като самостоятелно издание. По традиция изданието излиза в поредицата Enthusiast Children’s Books с оригиналната корица и цветни илюстрации от Куентин Блейк, както и с новото лого Роалд Дал, което се превръща в обща идентичност за всички брандове на марката. Новият знак олицетворява ценностите и стремежите на човека и твореца Роалд Дал, като във всеки визуален елементи от него има символика.

Книгите на Роалд Дал са преведени на над 49 езика и са продадени повече от 100 милиона екземпляра по цял свят. До този момент са направени девет филма по историите на писателя, като най-популярните сред тях са „Чарли и шоколадовата фабрика“ (2005 г.), в който главната роля на Уили Уонка играе Джони Деп, и „Фантастичният господин Фокс“ (2010 г.), озвучен с гласовете на Мерил Стрийп и Джордж Клуни. И двете ленти са с номинация за „Оскар“. През 2011 г. Adastra Creative и Фондацията на Роалд Дал обединяват усилията си в създаването на първия телевизионен сериал за деца по книга на британския автор - „Огромният крокодил“, която „Ентусиаст“ публикува миналата година.

Голяма част от произведенията на Роалд Дал са адаптирани и за театралната и оперната сцена. През 2012 г. Лондонският филхармоничен оркестър с диригент Бенджамин Уолфиш започва работа по композирането на нови музикални творби по три от стихотворенията на Роалд Дал от книгата „Страшни зверове“ – „Мравоядът“, „Таралежът“ и „Жабата и охлювът“, а световната премиера се състои през 2014 г. Приходите от концерта са дарени на Фондацията на Роалд Дал за благотворителни каузи, а целта на инициативата е да насочи интереса на децата към класическата музика чрез текстовете на Роалд Дал. През годините стихотворенията излизат няколко пъти и в аудио формат. Най-новата аудио книга с колекция от забавни творби на писателя от „Revolting Rhymes“ и „Страшни зверове“ е озвучена от Мириам Маргълис („Хари Потър“ и „Джеймс и гигантската праскова“), Стивън Мангън и Темзин Грег („Епизоди“).

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Когато е само на 4 години, умират сестра му и баща му. През Втората световна война участва като пилот. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива и той е тежко ранен. За известно време губи зрението си. В началото на 1942 г. Роалд Дал се възстановява и се връща на бойното поле като пилот.

Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Автор е на книги за деца, като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичният господин Фокс“, „Дани – шампион на света“, „Костенурке, костенурке“, а също и за възрастни – на романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани.

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия. За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света.

Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всички книги на Роалд Дал се даряват на фондация „Роалд Дал“, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.