page contents Книжен ъгъл: Българският език свещен
Предоставено от Blogger.

Българският език свещен

5.5.15

В "Българският език свещен" (Хермес) проф. Стефан Брезински поднася своите дългогодишни  наблюдения и се опитва да помогне на читателите значително да подобрят езиковите си познания и умения.

В новата си книга авторът ни припомня делото на радетели на българския език като Иван Богоров, Стефан Младенов, акад. Александър Теодоров-Балан и др. Освен като учебно помагало, "Българският език свещен" може да бъде използвана като любопитен и полезен справочник за всеки, който се вълнува и интересува от проблемите на българския език.

Проф. д-р Стефан Брезински е преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ от 1962 г. до 2004 г. Водил е курс по синтаксис в специалността „Българска филология“ и по журналистическа стилистика във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Автор е на 15 книги, между които „Журналистическа стилистика“, „Трудният български език“, „Българска реч и писмо“, „Езиковата култура, без която    (не) можем“, редица монографии, над повече от 500 езикови бележки. Съавтор е на академичната "Граматика на съвременния български книжовен език. Том III. Синтаксис". Над книгата „Българският език свещен...“ работи последните 4-5 години.