page contents Книжен ъгъл: Иде новата страст - книги за оцветяване за възрастни
Предоставено от Blogger.

Иде новата страст - книги за оцветяване за възрастни

28.6.15

Ново увлечение завладява книжния свят - книгите за оцветяване, предназначени за възрастни стават все по-популярни и излизат в рекордни тиражи. Български издателства започват да отговарят на новия читателски интерес

Шотландската илюстраторка Джохана Басфорд  оглави класациите за най-продавани книги на „Амазон“ с книжките си за оцветяване за възрастни пише сайтът lira.bg Тя е продала над 1,4 милиона екземпляра от изданието си, включващо ръчно нарисувани илюстрации на флората и фауната в нейната „Тайна градина“. Само за седмица пък новата й книга „Омагьосаната гора“, е продадена в над 226 000 копия. В края на юни книгите й ще бъдат достъпни и у нас съобщават от „Софтпрес“.

„Локус Пъблишинг” също представя нов проект с марката “Ink” – поредицата книги за оцветяване за възрастни Колоритания. Първите две книжки са „Мандали: Оцветяване по номера” и „Витражи „Тифани”. Други български издателства също подготвят подобни издания.

„Омагьосаната гора” отвежда на цветно приключение през вълшебна гора, в чието сърце се издига величествен замък. По пътя към него, сред древни дървета и спиращи дъха цветя, се крият чудновати животни и магически предмети. А съберат ли се деветте магически символа, дворецът разкрива своята голяма тайна.

Мандалите са сред най-предизвикателните дизайни за оцветяване, тъй като предлагат неограничени възможности за избор и преливане на цветове. Тази книжка предлага изображения с отпечатани номера, които отговарят на съответни цветове: използвайте ги като насока или дайте воля на собственото си въображение. Витражи “Тифани” съдържа шестнайсет мотива от действителни, вдъхновени от природата витражи “Тифани”.

Книжките на Колоритания предлагат бягство към свят на вдъхновение и артистични изживявания. Перфорираните страници с изображения само от едната страна лесно могат да бъдат откъснати и залепени или закачени навсякъде.

Защо са полезни и за възрастните книгите за оцветяване обясняват издателите от „Локус Пъблишинг”. Да караш възрастни хора да правят детски неща е хрумнало първо на Карл Юнг в началото на 20 век. Той е предлагал на пациентите си да оцветяват мандали – концентрични фигури, които произхождат от Индия.

„Когато оцветяваме, активираме различни зони и от двете полукълба“, обяснява психоложката Глория Мартинес Аяла. „За да попълните фигурката с цвят, ви е нужна логика, с помощта на която оцветяваме формите, и креативност – за избора и съчетаването на цветовете.

Включва се и фината моторика на ръцете, а действието като цяло намалява активността на онази част на мозъка, която се задейства, когато сме под стрес“, казва още тя.

Простичко казано, оцветяването ни успокоява, защото се съсредоточаваме само върху една дейност, различна от обичайните ни тревоги.
Освен това ни връща в детството, когато животът ни е бил много по-спокоен.

„Препоръчвам го като техника за релаксация“, обяснява и друг психолог, Антони Мартинес. „Настройваме се на по-креативна, по-лежерна вълна, когато се заемем с оцветяване. Може да се използва още и като средство за анализ на моментното ни състояние, защото от него се повлиява изборът на цветове. Ако добавите и лека, релаксираща музика, ефектът ще е още по-добър. Просто се оставете на линиите и цветовете да ви водят“, допълва специалистът.

В САЩ и Европа книгите за оцветяване за възрастни се превръщат в бестселъри. Скоро и у нас?