page contents Книжен ъгъл: Как се въдворява световен ред
Предоставено от Blogger.

Как се въдворява световен ред

5.7.15

Петко Тодоров

Обяснява Хенри Кисинджър

„Европа е увиснала между миналото, което се мъчи да преодолее, и едно бъдеще, което още не е определила” – Хенри Кисинджър в „Световен ред” (изд. „Труд”). Изглежда точно. Като диагноза. Не че не го знаем, но перото на този човек заслужава внимание.

Защото пише и: „Задачата на външната политика се свежда до преследване на специфичните американски интереси за култивиране на споделени общи принципи. С времето САЩ ще станат незаменимият защитник на реда, определен в Европа. И докато САЩ употребяват тежестта си, за да осъществят замисленото, ясно изпъква един факт – американската визия не предвижда приемането на европейската система за равновесие на силите, а мир чрез разпространение на демократичните принципи”.

На който е в състояние да отдели дипломатическата лексика от същността, може и да му понастръхне перушината, но това е положението. Горките мислещи европейци.

Не е ли удивително, че не се вкарва в лудница всеки, изрекъл словосъчетанието „нов световен ред” след 9 май 1945? Изглежда човечеството е устроено някой да го вкарва в ред. „Този труд се опитва да анализира регионите, чиито концепции за реда са допринесли най-много за еволюцията му в съвременната епоха”, пояснява Кисинджър.

Той почва анализа си от Вестфалските мирни договори от 1648 след края на Трийсетгодишната война. От Европа тръгва на изток: Арабия, Иран, Япония, Индия, Китай. И се връща в САЩ: суперсилата, призвана да въдворява нов световен ред. Припомняме, световен ред е въдворявал и Александър Македонски.

Световният ред може да мине през война между САЩ и Китай, за Русия не се предвижда, според Кисинджър. И друго. В  кандидатпрезидентска кампания в САЩ през 2012 са били „изтеглени около 10 милиона файла” при изследване на социалните мрежи за нагласите на избирателите:

„Това, което някога са били съществени дебати за същността на управлението, ще бъде сведено до сценарий, в който кандидатите изпълняват ролята на говорители в маркетингова проява”. Въдворителите на световния ред.