page contents Книжен ъгъл: От седмицата: За разказите, физиката и кралицата
Предоставено от Blogger.

От седмицата: За разказите, физиката и кралицата

3.7.15

Петко Тодоров

Събраха всички разкази на Труман Капоти

Първият в „Събрани разкази” на Труман Капоти е от 1943, последният от 1982 (изд. „Колибри”, превод Милена Попова, Димитри Иванов). Тук е цялото му творчество в този жанр. „Предпочитам „Децата на рождените им дни” или „Затвори една последна врата” и, о да, още някои, особено един разказ, който изглежда не много хора са забелязали „Господин злочестие”, който беше част от сборника ми „Нощното дърво”, разкрива в интервю писателят. Не си харесва един от разказите, но няма да му издадем заглавието.

И още от американския класик на ХХ век (1924-1984): „И по-постоянните ми амбиции все още се въртят около тази форма. Когато е сериозно разработен, краткият разказ ми се струва най-трудната и дисциплинираща прозаична форма, която съществува. Ако притежавам някакъв контрол и техника, то ги дължа изцяло на упражненията си в тази художествена форма.”


Квантовата теория като криминале

Ърнест Ръдърфорд открива атомното ядро през 1911 с подръчни средства върху дървена маса с помощта на няколко асистента и техници. Големият адронен ускорител в Швейцария беше планиран, проектиран и конструиран 15 години и в експеримента с него са ангажирани над 1000 високоподготвени специалисти, припомня Франк Клоуз в „Безкраен пъзел” (изд. „Изток-Запад”). Науката разкри структурата на материята и вече се интересува как тя е произлязла.

Четивото проследява тези процеси в последните 60 години. Колегите на британския физик на елементарните частици го обявиха за научно криминале. Клоуз се добрал до оригинални записки, дневници, документи на свои колеги, специално разговарял с живите от тях за да състави документалната епопея. Личното му участие и ангажираност с темата внесло емоционален аромат в историята и я прави неочаквано четивна.

Коя е Катерина де Медичи

„Във вените ми не тече кралска кръв. Неподходяща съм за съпруга на принц. Има момичета с по-големи зестри. Какво друго ще получат? – Имоти, херцогиньо. Крал Франсоа открай време ламти за владения в Италия. Папа Климент му обеща Реджио, Модена, Парма и Пиза. Ще осигури също военна подкрепа на Франция, за да завземе Милано, Генуа и Урбино. Условията са поверителни. Дори новината за брака не бива да се разкрива още”. Годината е 1533, тя е Катерина де Медичи, на 14. Току-що са й съобщили, че е сгодена за френски принц – в романа „Катерина де Медичи” на Джийн Калогридис (изд. „Емас”).

„Бях отрасла в Палацо Медичи, заобиколена от майсторски творения на Мазачо, Гоцоли, Ботичели.”, разказва Катерина, потомка на славната флорентинска фамилия. На 28 е кралица на Франция, ражда 3 крале и 2 кралици. Калогридис набляга на обсебеносттта й от окултизма.