page contents Книжен ъгъл: Шпионинът-художник и изчезналият шедьовър
Предоставено от Blogger.

Шпионинът-художник и изчезналият шедьовър

30.7.15

Даниъл Силва, нарисуван от Травис Симпкинс
„Хермес“ представя „Крадецът“ - нов трилър от Даниъл Силва

В „Крадецът“ Габриел Алон – чаровният шпионин и реставратор, ще разплете поредната международна интрига в търсене на изчезнал шедьовър на Караваджо. Прочутият агент на Мосад Габриел Алон се е оттегли отново и реставрира църква във Венеция, когато италианската полиция се обръща към него относно заплетен и деликатен случай.

Ексцентричният приятел на Алон – търговецът на произведения на изкуството Джулиън Ишърууд, се е натъкнал на ужасяваща сцена на убийство във вила край езерото Комо. Ако Габриел иска Ишърууд да бъде освободен от ареста дискретно, той трябва да намери убийците и да открие отдавна изчезнало платно на Караваджо.

Докато търпеливо разплита двата случая, агентът на Мосад осъзнава, че зад поредицата кражби на струващи милиони картини и жестокото убийство край езерото стои един и същи човек. Този приказно богат, но и много опасен колекционер може да бъде притиснат само с дързък и прецизен план.


Алон замисля невероятен капан: за да намери изчезналия шедьовър, той решава да открадне друг! Скоро светът гръмва с новината за кражбата на „Слънчогледи“ на Ван Гог. Сега остава само Габриел и екипът му да преценят много внимателно следващия си ход.

Даниъл Силва е майстор на шпионския трилър. Завладяващи, страстни, запомнящи се, брилянтни: това са думите, с които най-често определят романите на трилъров автор № 1. Книгите му оглавяват престижните класации на бестселъри и са преведени на повече от 25 езика.

Книгите на Даниъл Силва са известни със запомнящите се герои. Кратката поредица за служителя на ЦРУ Майкъл Озбърн бързо става хит. През 2000 г. е издаден първият му шпионски трилър – „Художникът убиец“, с което е поставено началото на поредицата за Габриел Алон.

Главният герой е бивш израелски шпионин, който е напуснал службите, за да води спокоен живот на художник реставратор, но семейна драма го връща обратно в редиците на тайните служби, за да разследва терористични заговори, атентати и убийства. Два от романите от тази поредица – „Пратеникът“ и „Падналият ангел“ – са удостоени с наградата за криминалистика „Бари“ за най-добър трилър.