page contents Книжен ъгъл: Шерлок Холмс в залеза на живота си
Предоставено от Blogger.

Шерлок Холмс в залеза на живота си

11.8.15

Intense представя „Г-н Холмс. Лек мисловен трик” от Мич Кълин

Холмс никога не е наричал своя сподвижник Уотсън, а само Джон и почти неизменно е пушел пури, тъй като не си падал особено по лулите – според романа на Мич Кълин, отбелязва Лорънс Блок във „Вилидж войс” и продължава: „Най-същественото обаче е, че Кълин ни представя гения на наблюдателността, царят на логиката, в онази част на живота му, когато стареенето се е отразило сериозно на паметта и мисловните му способности. Повествованието ни пренася във времето, а нашият герой – нашият вечен герой – никога не е бил нито по-героичен, нито по-хуманен.”

Годината е 1947-а, а Шерлок Холмс, вече 93-годишнен, оттеглил се от активна дейност, живее в усамотена ферма в графство Съсекс със своята икономка и малкия й син. Гледа пчели, води дневник и се бори с все по-отслабващия си мозък. Хората обаче продължават да търсят от него отговори, което принуждава Холмс, в залеза на живота си, да се залови наново със случай, може би съдържащ отговорите на онези въпроси, които подсъзнателно си е задавал: за живота, любовта и границите на човешкото познание.

Отличаващият се със своята елегантност и чувствителност роман „Лек мисловен трик” пресъздава по забележителен начин образа на най-прочутия литературен детектив и предлага зашеметяващо разследване на загадките на човешките взаимоотношения.

„Кълин е необичайно изискан теоретик на човешката душа, а романът му е най-вече анализ на самия Холмс – и като литературен герой, и като олицетворение на човешкия стремеж да съчинява фикции. Многопластовата сложност на неговия Холмс подсказва, че неговата самоличност, а по индукция – и самоличността изобщо – е съвместно творение на много създатели в продължение на много години… А самият завършък на този прекрасен роман посочва недвусмислено, че животът никак не прилича нито на криминалните случаи, нито на описанията им. Те така и остават нерешени и един ден просто отмират”, пише „Ню Йорк таймс” за книгата.

Изданието на Intense (превод Венцеслав К. Венков) съвпада с излизането на филма по книгата – „М-р Холмс” на режисьора Бил Кондън, с Иън Маккелън и Лора Лини.