page contents Книжен ъгъл: Франция под властта на исляма - засега в „Подчинение” на Мишел Уелбек
Предоставено от Blogger.

Франция под властта на исляма - засега в „Подчинение” на Мишел Уелбек

25.8.15

Петко Тодоров

„Ще си взема втора съпруга след месец – заяви той и изчезна по посока на улица „Мирабел”, оставайки ме смаян пред стълбите на метрото”. Париж, 2022, партията Мюсюлманско братство, основана през 2017, е взела току-що властта и във Франция е мек ислям.

Основните реформи, замислете се върху думата РЕФОРМА!, са в образованието. Държавното е оставено на оцеляване - с нищожни пари, във възход е частното, финансирано от богати араби,

Сорбоната е приватизирана. Героят е преподавал там литература, но за да продължи, трябва да приеме исляма. Неговият колега се е съгласил, ще се обзаведе и с втора съпруга, защото е узаконено многоженството. В  „Подчинение” на Мишел Уелбек (изд. „Факел експрес”, превод Александра Велева).


Романът излезе в навечерието на атентата в „Шарли Ебдо”, литературният скандал се отложи. Припомняме, френският писател беше съден преди години за обида на исляма, напусна родината си, пресели се в Ирландия и Испания...

След Франция мюсюлманска партия взима властта през урните и в Белгия, предстои приемането на Алжир, Тунис и Мароко в Европейския съюз, в очите на християните – Римска империя, в очите на мюсюлманите – халифат.

Новият роман е толкова политически, колкото и екзистенциален. Светът в него е затворен около 44-годишния професор по литература, който се е затворил в света на любимия си Жорис-Карл Юисманс, писател от Бел Епок. Уелбек му отнема последователно приятелка, родители, занаят, възможност за каквато и да било социализация. И го хвърля в прегръдката на исляма.

Романът е за буржоазния конформизъм, за който няма граници. Във Франция думата „буржоазно” не е срамна, френският писател може да си позволи еманципация. Българският може да си позволи показване по телевизията, за да поиска оставката на властта, щото трябва да дойдат неговите.

Та „Подчинение” е четиво от нашенското бъдещо ментално узряване. Иначе Уелбек не е откривател, той го припомня: Цивилизациите не загиват, защото ги убиват, а защото се самоубиват.