page contents Книжен ъгъл: Идва „Момичето от влака“- новият издателски феномен
Предоставено от Blogger.

Идва „Момичето от влака“- новият издателски феномен

6.8.15

„Ентусиаст“ представя бестселъра, който счупи рекордите по продажби и направи Паула Хоукинс световноизвестна

Паула Хоукинс изпраща ръкописа си до издателите, без да е написала края на историята. По това време обаче тя отчаяно се нуждае от пари. В интервю за в. „Ню Йорк Таймс”, Хоукинс споделя: „Бях разорена. Тази книга беше последното хвърляне на зара за мен като писател”.

За по малко от месец „Момичето от влака” влиза в класациите на бестселърите в САЩ и Англия, където е издадена най-напред. Авторката не може да повярва и е леко зашеметена от внезапното внимание към нея и книгата й. В САЩ романът има вече десети тираж. Само там са продадени над 2 млн. екземпляра при планиран стартов тираж 40 000. „Момичето от влака” е на трето място в класацията на „Ню Йорк Таймс” за продажба на електронни книги.

За кратко време Паула Хоукинс и книгата й се превръщат в международна сензация. Романът разбива рекордите по продажба и във Великобритания. Вече повече от 20 седмици е на върха на класациите в страната, засенчвайки постижението от 19 седмици на „Изгубеният символ“ на Дан Браун. От момента на издаването на „Момичето от влака“ по едно копие от книгата се продава на всеки 20 секунди. В Португалия и Унгария романът също все още е на първо място по продажби.

„Момичето от влака“ е от онези книги, които държат читателя в напрежение от първата до последната страница. Всяка сутрин Рейчъл хваща един и същ влак, чийто маршрут минава през едни и същи лондонски предградия. Той се движи оглушително по релсите, преминава покрай уютните провинциални домове и спира на червения сигнал на семафора.

Рейчъл се чувства така, сякаш вече познава хората, които живеят в тези къщи. Тя е обсебена от красива млада двойка, която всяка сутрин закусва на терасата си. Не знае имената им, но ги нарича Джес и Джейсън. В нейните очи те имат перфектен живот. Като този, който тя наскоро е загубила. Само ако Рейчъл можеше да си го върне...

И така всеки ден прилича на предишния, докато в един момент всичко се променя. Влакът спира за по-малко от минута, но тя е напълно достатъчна. Случва се нещо шокиращо... И вече всичко е различно. Сега Рейчъл има шанс да стане част от живота на хората, които до момента само е наблюдавала отстрани. Всички ще разберат, че тя е много повече от момиче от влака.

Тес Геритсен, световноизвестна авторка на криминални романи, казва за книгата на Хоукинс: „Толкова вълнуващ, напрегнат и абсолютно непредсказуем сюжет. Просто не можах да я оставя! Не пропускайте тази книга!” А Тери Хайес добавя: „Какви герои, какъв сюжет, каква книга! Това е Алфред Хичкок на новото поколение!”.

Паула Хоукинс се причислява към новото поколение писатели като Меган Абът, Хариет Лейн и Джилиан Флин – техните произведения са със силна социална насоченост и не се подават на жанрови определения.  Редакторката на книгата Сара Макграт, главен редактор на издателство „Ривърхед” (САЩ), казва за книгата: „Ние издаваме повече бутикови литературни произведения, но тази книга е толкова перфектно изработена, че няма как да не е в нашия лист“.

Продуцентската компания „Дрийм Уъркс” е купила филмовите права на произведението. Режисьорът на „Южнячки” (по бестселъра на Катрин Стокет „Слугинята”) ще работи по продукцията, а за ролята на главната героиня се споменава името на британската актриса Емили Блънт.

Преди да стане писателка Паула Хоукинс работи петнадесет години като журналистка. Родена е и израснала в Хараре, Зимбабве (Южна Африка). През 1989 г., когато Хоукинс е на 17 години,  се мести със семейството си в Лондон, където живее и до днес. Няколко години по-късно родителите й се връщат в Зимбабве, но тя решава да остане в Англия.

Учи в Оксфорд - икономика, политика и философия. Започва да работи като се бизнес репортер за The Times. Авторка е на книгата „Богинята на парите”, в която дава финансови съвети на жените. „Момичето от влака” е първият й роман.