page contents Книжен ъгъл: Хънтър срещу Неуловимия
Предоставено от Blogger.

Хънтър срещу Неуловимия

1.9.15

„Ера” представя „Отмъстителят” от Крис Картър
- Не. Той не страда от заблуди, не е шизофреник и не мисля, че чува гласове в главата си. – Робърт се чувстваше твърде уморен, за да се впусне в цялостно психологическо обяснение в подкрепа на мнението си, затова реши да изброи фактите. – Знаем, че убиецът е методичен, търпелив и много дисциплиниран. Добре пресмята рисковете. Не върши нищо прибързано, защото знае, че не е необходимо. Не оставя следи, защото планирането му е безпогрешно. Не се паникьосва лесно, ако нещата не вървят точно по плана му, защото знае, че може да импровизира на момента. С лекота възприема различни роли. Лъже с лекота и го прави много добре и без колебание.
- И така, ако съм разбрал правилно – каза Брако, обръщайки се към двамата детективи, - с две думи, вие твърдите, че извратенякът, когото търсим, е внимателен, много търпелив, добре организиран, изобретателен и вероятно високо интелигентен.
Хънтър кимна в знак на потвърждение.
- Искате ли да знаете какъв е убиецът? – попита той. Погледът му се спря на капитан Блейк и после отново се върна на директора Брако. – Убиецът е съвършен хищник.


 Два дни. Две жертви… Седмица след отвличането й тялото на млада жена е открито на тревните площи на летището в Лос Анджелис без видима причина за смъртта. Аутопсията подсказва на разследващите детективи от отдел „Ултранасилие” – Робърт Хънтър и Карлос Гарсия, че си имат за съперник ексцентричен извършител, който обича да играе с полицаите.
На следващия ден се появява втора жертва, убита в дома си. По напълно различен начин.
Без грешки. Без да остави прашинка след себе си. Безупречен и неуловим. Извършителят предизвиква властите с послания, в които се подиграва на неумението им да го спрат. Скоро е набелязана и трета жертва.
Хънтър знае, че трябва да е бърз. Защото срещу себе си има убиец, чието желание да наранява никога няма да бъдат утоленo… ако не бъде заловен.

Още с първия си роман „Хамелеонът се завръща“ Крис Картър влезе в лигата на големите криминални автори и доказа, че освен даровит писател, е и умел познавач на човешката психика и престъпна природа. Основавайки се на собствения си опит като криминален психолог, лично сблъсквал се с покварения свят на серийните убийци в своята работа, образът на главния герой в книгите му – Робърт Хънтър, е напълно автентичен и достоверен. Хънтър е специалист по психология на криминалното поведение и един от най-добрите детективи в лосанджелиската полиция. Той остава сирак на седемгодишна възраст. Изключително интелигентен, Хънтър успява да защити докторантура по анализ на криминалното поведение, когато е едва на двайсет и три години. По-късно ФБР използва докторската му работа като учебник. Робърт страда от безсъние и е страстен любител на малцовото шотландско уиски. Предпочел работата в полицията пред кариерата във ФБР, Хънтър разследва само серийни, изключително жестоки убийства, които изискват експертно мнение. Но най-любопитното е, че в образа на главния персонаж могат да бъдат открити доста черти от характера на самия автор.

Крис Картър е италианец, роден е в Бразилия, завършва образованието си в САЩ, а в момента живее в Лондон. След дипломирането си работи като член на екипа по криминална психология към Главната прокуратура на Мичиган, където разпитва и изучава много престъпници, включително серийни и масови убийци с доживотни присъди.  Крис Картър заминава за Лос Анджелис в началото на деветдесетте години на миналия век, десет години работи като китарист в рокгрупи и после се отказва от музикалния бизнес, за да се отдаде на писането. В произведенията си той успява да съчетае в едно динамиката на Конъли и типичния за Дивър сюжет, изпълнен с неочаквани обрати. Картър е автор още на ”Екзекуторът”, „Хищникът”, „Скулптора”, „Един по един” и „Престъпен ум”. Романите му са преведени на над 15 езика.