page contents Книжен ъгъл: Разговаря ли с Бога Нийл Доналд Уолш?
Предоставено от Blogger.

Разговаря ли с Бога Нийл Доналд Уолш?

19.9.15

От журналист през клошар до създател на учение

Нийл Доналд Уолш е роден в Милуоки, щата Уисконсин, през 1943 г. в католическо семейство. Освен Библията, Уолш чете задълбочено и други религиозни трудове като „Риг Веда“ и „Упанишадите“, търсейки своята духовна истина. Работи в много и различни области: като репортер, журналист, радиоводещ, редактор, пиар, актьор, собственик и мениджър на рекламна агенция... Тази непрестанна смяна на месторабота и местоживеене отразява дълбоката му неудовлетвореност от живота, който води.

На 49-годишна възраст светът му драстично се променя – сполетяват го редица нещастия в личен и професионален план. Домът му и всичките му вещи изгарят в пожар, банкрутира, бракът му се разпада, а той сериозно пострадва в автомобилна катастрофа. Когато се възстановява, Уолш се оказва безработен и сам и известно време живее и се препитава като клошар.

Именно това време поставя началото на неговото духовно пробуждане и ражда „Разговори с Бога“ – книгата, която променя не само неговия живот, но и живота на милиони хора по целия свят. Обръщайки се назад, Уолш споделя: Благославям времето, когато се влачех из парка със спалния чувал. Това не беше краят на живота ми, а неговото начало. Там, в парка, научих истинското значение на думи като честност, лоялност, искреност и доверие.

Духовните търсения на Уолш го водят от стъпалата на Мачу Пикчу в Перу до шинтоистките светилища в Япония, от Червения площад в Москва и площада „Свети Петър“ във Ватикана до площад „Тиенанмън“ в Пекин. Където и да отиде, навсякъде Уолш открива огромната нужда на хората да живеят един по-пълноценен, мирен и хармоничен живот. Това го кара да създаде Световно движение за Нова духовност (Humanity’s Team), което да работи за духовното пробуждане на хората, за мира на планетата и добруването на хората.

Поредицата „Разговори с Бога“

Поредицата „Разговори с Бога“ включва 9 заглавия и се смята за най-успешната творба на Нийл Доналд Уолш. В България, благодарение на ИК „Хермес“, първите шест заглавия от серията бяха събрани в луксозните издания „Разговори с Бога“ и „Приятелство с Бога“, а след броени дни читателите ще могат да се насладят и на останалите три в заключителния разговор – „У дома при Бога“.

Първата книга от поредицата – „Разговори с Бога“, засяга всички въпроси, които някога сме си задавали. За живота и любовта, целта и средствата, хората и взаимоотношенията, доброто и злото, вината и греха, прошката и изкуплението, пътя към Бога и пътя към ада... В нея открито се говори за секса, властта, парите, децата, брака, развода, житейското призвание, здравето.

Втората – „Приятелство с Бога“, представлява продължение на диалога, започнат в „Разговори с Бога“. В нея са събрани следните заглавия: „Приятелство с Бога“, „Единение с Бога“ и „Разговори с Бога за младите“. На фокус са смисълът на живота, смъртта, човешките взаимоотношения, състоянието на планетата, трудностите в живота, отговорността за съдбата ни, отношението към парите и материалното благоденствие, духовното и физическото здраве и др.

Настоящият том „У дома при Бога“ съдържа последните 3 заглавия от този необикновен диалог, а именно: „Новите откровения“, „Бог на утрешния ден“ и „У дома при Бога“. В този заключителен разговор на преден план са поставени най-наболелите въпроси на човечеството, както и един духовен поглед за тяхното разрешаване. На фокус са смъртта, умирането и отвъдният живот. Една от основните идеи е, че само с променено съзнание ще открием пътя към Новия Свят. Като се издигнете над настоящите си убеждения, вие не ги отхвърляте категорично, а добавяте към тях.

Според Нийл Доналд Уолш книгата „У дома при Бога“ е дословен запис на един свещен разговор. Разговор с Бога за това какво означава да бъдеш У ДОМА ПРИ БОГА. Той е последната част от един необикновен диалог, изложен на почти 3000 страници в 9 книги, писани в продължение на 11 години, които разглеждат всички аспекти на човешкия живот. В тази книга ние обсъждаме много сфери на човешкото съществуване, но на една от тях отделяме специално внимание – смъртта, умирането и отвъдния живот.

С развитието си диалогът навлиза в най-далечната територия на духовността – космологията на живота в неговата цялост. С помощта на метафори успяваме да зърнем спираща дъха картина на Висшата Реалност. Ще говорим за смисъла и целта на съществуването, за начините да достигнем най-великата радост, за естеството на нашето пътешествие и необикновения му край. Той, оказва се, изобщо не е край, а изпълнен с екстаз преход към едно величествено и безконечно преживяване, чието описание надхвърля въображението. Убеден съм, че вашата душа ви е притеглила към тази книга, водена от същия импулс, който ни движи напред, към следващата стъпка, към следващото прозрение и в крайна сметка – към Божественото.

Рано или късно всички неизбежно ще достигнем крайната цел. А целта е една и съща за всички ни. Всички ние сме на път към Дома и няма как да не стигнем там. Бог няма да го допусне.

Из „У дома при Бога“

***
Светът е в беда. В такава беда светът не е бил досега.
Тази книга предлага тълкуване на кризата, пред която сме изправени, по начин, който разяснява не само кризата, но и начина да я разрешим.
***
Тази книга може да промени живота ни. Тя съдържа Нови откровения. Тя ни дава средствата, с помощта на които да се измъкнем от отчаянието и да издигнем човечеството до ново ниво на съществуване, до ново разбиране за себе си, до нов израз на най-възвишената си визия.
***
Човешкият род е достигнал Момента на Избор. Възможностите, между които да избираме, са ни предоставени от настоящата вълна от събития – и от онези, които ги предизвикват. Можем или да продължим напред, като най-после заедно изградим един нов свят на мир и хармония, основан на нови убеждения за Бога и Живота, или да се върнем назад и разединени, да продължим да строим стария свят на конфликти и раздори, основан на старите убеждения за Бога и Живота.
***
Е, Бог, в който аз вярвам, може и да не изглежда като Бога, в който вярвате вие, но аз съм убеден, че въпреки всичко Той е един и същ. И не се съмнявам, че на всеки, който се обръща към Него с чисто сърце, искреност и дълбоко желание, Бог отговаря.
Тази книга е отговорът на Бог. Вярвам, че Той може да спаси света.
***
Като се издигнете над настоящите си убеждения, вие не ги отхвърляте категорично, а добавяте към тях.
***
Божественото вдъхновение е рождено право на всяко човешко същество.
Всички вие сте много специални. Просто не го знаете. Не го вярвате.
***
Стремете се да променяте убежденията, а не действията.
Когато промените едно убеждение, поведението ще се промени от само себе си.
***
И така, докато повечето хора по света търсят промяната, като казват на други хора какво да ПРАВЯТ, онези, които наистина знаят как да мотивират хората, предизвикват промяна, като им казват в какво да ВЯРВАТ.
***
„Да се издигнеш“ над нещо не означава завинаги да се разграничиш от нещо, а да станеш „по-голям“ от него.