page contents Книжен ъгъл: За черното момиче и бялата господарка - сага от Южна Африка
Предоставено от Blogger.

За черното момиче и бялата господарка - сага от Южна Африка

23.9.15

„Ентусиаст“ представя „Дъщерята на слугинята“ от Барбара Мъч

Година е 1919 и младата Катлийн напуска родната си Ирландия с амбицията да изгради нов живот в Южна Африка. Макар и наглед да има всичко – любящ съпруг, осигурен живот и две красиви деца, приспособяването към новата среда се оказва по-трудно, отколкото някога си е представяла.

Самотна и изолирана, Катлийн намира утеха в покровителството си над малката Ада – дъщерята на чернокожата им икономка. Обучава я да чете и да свири на пиано – нещо, за което малкото момиче се оказва, че има вроден талант. Любопитството и привързаността към господарката ѝ постоянно я подтикват да прелиства дневника ѝ, за да разбере повече за нея, живота и тайните ѝ.

Никой обаче не одобрява желанието Катлийн да даде на Ада образование и възпитание – повече, отколкото имат другите момичета от нейната раса. Това е доминиращият възглед в Южна Африка по онова време, разкъсвана от конфликта между черни и бели.

Когато Ада е компрометирана и установява, че чака дете от смесена раса, тя избягва от дома си. Отхвърлена от собствените си сънародници, е принудена сама да създаде живот за себе си, за детето си и за музиката. Катлийн обаче все още вярва в Ада и дръзва да наруши ограниченията на апартейда, за да я открие. Отвъд жестокостта на тяхната разделена страна съществува любов, надежда – и изкупление.

Единствената утеха на Ада остава връзката ѝ с Катлийн и след нейната смърт тя трябва да се опита да преосмисли живота по друг начин. В крайна сметка намира утеха в старата къща и новите лица - в музиката и в промените, които заличават тежестта на расовите различия.

„Дъщерята на слугинята“ (превод Мариана Христова) е роман за приятелството и постоянния стремеж към заличаване на изкуствено наложените, но пък за сметка на това могъщи предразсъдъци. Авторката предлага интересен поглед към живота в Южна Африка преди и по време на  разделението между черни и бели, и към начина, по който животът на обикновените хора се оплита в тези конфликти. Великолепно предаване на душевни състояния, борби и съмнения на също толкова бурен фон. Книга, която със сигурност трябва да имате в библиотеките си.

Барбара Мъч е родена и израснала в Южна Африка, внучка е на ирландски имигранти, които се заселват в Кару през 1900 г. Посещава училище в Порт Елизабет, а след това завършва университетът Родос в Южна Африка. Омъжена е и има двама сина. През по-голямата част от годината живее близо до Лондон, но при всяка възможност отскача до дома си в Кейп Канаверал.

В момента Барбара Мъч е партньор в управлението на консултантска фирма. Основател и консултант е на редица бизнес предприятия, както в Южна Африка, така и във Великобритания. Автор е на книгата „Karoo Plainsong“.