page contents Книжен ъгъл: Джим Бентън: Малките и големите се смеят на едни и същи неща, но възрастните не си го признават
Предоставено от Blogger.

Джим Бентън: Малките и големите се смеят на едни и същи неща, но възрастните не си го признават

4.9.15

"Хермес" представя „Скъпо тъпо дневниче“ - нова поредица за феновете на Дръндьото, Загубенячката и Тими Провала

Писателят Джим Бентън не е ученик в основно училище, но това не означава, че не познава живота в него. Той е автор и илюстратор на книги за малки деца, големи деца и възрастни, които се държат като малки деца. Джим Бентън е създател на детска телевизионна поредица, модна линия и бестселъровата серия „Скъпо тъпо дневниче“, преведена на 17 езика и продадена в над 9 милиона екземпляра. Първите две книги от поредицата „Скъпо тъпо дневниче“ излизат едновременно в България. „Да се престорим, че това не се е случвало“ и „Панталонът ми е обсебен от духове!“

- Здравей, Джим, защо реши да пишеш за деца, и то точно ученици в основно училище?

- Основната причина е дъщеря ми: тя е в основно училище, а аз обичам да я разсмивам.

- На какво се дължи успехът на „Скъпо тъпо дневниче“ според теб? Какво отличава серията от всички останали дневници на пазара? Защо някои поредици се радват на топъл прием, а други остават незабелязани?


- Мисля, че се дължи основно на две неща: децата трябва да я открият (да научат за съществуването й и да й дадат шанс) и след това – да я харесат. Това определено е по-трудната част, но смятам, че когато си искрен и пишеш от сърце, ще стигнеш до децата.

- В кое чудовище би искал да се превърнеш, ако имаше тази възможност?

- Във върколак, защото се превъплъщаваш във вълк само през част от времето – през останалата част си оставаш човек.

- Приятелството заема основна част от „Скъпо тъпо дневниче“ – Джейми и Изабела са най-добри приятелки, а Джейми и Анджелин са врагове, които стават за кратко приятелки и после – пак врагове. Важно ли е наистина приятелството в училище според теб?


- Приятелството е важно във всеки един етап от живота. Като малък се чувствах длъжен да се сприятелявам с децата на приятелите на родителите ми. В училище обаче и изобщо по-нататък в живота имах възможността сам да избирам приятелите си и се гордея с това. С някои от тях си приличаме, с други сме коренно различни, но общуването с всички тях ме обогатява и зарежда.

- Разкажи ни повече за главната си героиня Джейми Кели.

- Джейми е ученичка в основно училище „Макъръл“. Тя е умна, забавна и искрена – винаги казва това, което мисли и чувства, защото споделя единствено с дневничето си. Въпреки че на моменти е лоша и постъпва подло и нечестно (особено когато става дума за красивата Анджелин, в която всички момчета са влюбени, за досадния автор на прякори Майк Пинсети или пък за невъзпитания и отмъстителен бийгъл Стинкър), Джейми има добро сърце. А това е най-важното.

- Голяма част от хумора в книгата се харесва и на порасналите читатели, как си го обясняваш?

- Хуморът е универсален език – малките и големите често се смеят на едни и същи неща, просто възрастните невинаги си го признават! Единствената разлика е, че децата намират оригването за суперсмешно, а родителите се преструват, че не е!

- Кое създаваш първо – текста или илюстрациите, и кое е по-важно?

- Обикновено пиша първо текста, но си водя бележки за илюстрациите. Мисля, че илюстрациите са водещи, защото все пак става дума за графични романи.

- Серията е много забавна – случва ли се понякога да се смееш на собствените си шеги?


- Да, колкото и странно да звучи. От време на време си чета първите книжки от серията и се смея на глас.

Скъпо тъпо дневниче №1

Перфектните момичета се превръщат в перфектни врагове

Този дневник е собственост на Джейми Кели от основно училище „Макъръл“. Тя е готова на всичко, за да не се превърне в поредната жертва на официалния създател на прякори Майк Пинсети. И за да впечатли Хъдсън Ривърс (осмото най-готино момче в класа по скалата за популярност на най-добрата й приятелка Изабела).
Има само един проблем – красивата й съученичка Анджелин. Тя е толкова перфектна, че думата „перфектна“ не е достатъчно перфектна за нея. Джейми обаче е убедена, че зад ангелската усмивка на Анджелин се крие злоба и жестокост. И че е неин дълг да разкрие на света истинската й същност...

Скъпо тъпо дневниче №2


Отмъстителен бийгъл, обсебен от духове панталон и куп други проблеми

Джейми няма какво да облече за училище, защото кучето й е унищожило всичките й панталони. И когато майка й предлага да й купи страхотни нови дънки, тя е на седмото небе от щастие. В училище обаче започват да се случват необясними неща. Изабела се досеща, че виновен за всичко е панталонът на Джейми – той е обсебен от духове!
Могат ли омагьосаните дънки да умилостивят отмъстителния бийгъл? И да помогнат на Джейми да спечели сърцето на Хъдсън Ривърс (осмото най-готино момче в класа) в конкуренция с Анджелин (която принадлежи към кръга на мегапопулярните)?

Поредицата е вдъхновила едноименния детски филм „Скъпо тъпо дневниче“, който се излъчва от септември 2013 г. по телевизия Hallmark, а след това по Netflix. Продължението ще се появи през юни 2016 г. със заглавие „Скъпо тъпо дневниче 2: Ние мразим даскало“, като ще включва същия актьорски състав.
Интервюто е предоставено от ИК "Хермес"