page contents Книжен ъгъл: Писмо от "Колибри": 25 години за книгите с любов
Предоставено от Blogger.

Писмо от "Колибри": 25 години за книгите с любов

7.10.15

Жаклин Вагенщайн

Скъпи приятели и съмишленици!

Тази година издателство Colibri, навършва четвърт век. Един чудесен повод да направим равносметка на стореното, за да продължим пътя си редом с вас, готови за нови предизвикателства! По случай годишнината предвиждаме серия от събития, за които бихме искали да ви уведомим.

Кино-литературен фестивал CineLibri


По случай 25-годишния юбилей ще предложим на българската публика уникален по своя замисъл фестивал - CineLibri. Един вълнуващ кино-литературен форум с участието на родни и световни знаменитости, който ще затвърди убеждението, че всепризнатите образци на голямото кино са неразделни от достиженията на „добрата” литература.

Първият кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе между 2 и 11 ноември 2015 година в трите най-големи български града – София, Пловдив и Варна и ще предложи на своите гости един безпрецедентен празник, красива симбиоза на емоции на територията на киното и литературата.

Творци с международно признание като Дъглас Кенеди, Маргарет Мацантини и Серджо Кастелито ще бъдат специални гости на първото издание на фестивала. Всяка прожекция ше бъде съпроводена от хепънинг и дискусии. Информация ще намерите на www.cinelibri.com и https://www.facebook.com/CineLibri.

Изложба Ilibri

Фотографска изложба Моста на влюбените в книгите ще бъде открита на 18 ноември. 60 художествени фотографии на посланици на книгите, заснети с техните любими произведения, ще украсят Моста на влюбените между 20 и 30 ноември 2015. Именити български и световноизвестни творци като Давид Фоенкинос, Явор Гърдев, Ицко Финци, Белослава, Бернар Вербер, Снежина Петрова, Фредерик Бегбеде и много други ще бъдат заснети от изтъкнати български и чужди фотографи. Вярваме, че чрез този нетрадиционен „фоторазказ” публиката ще разпознае любимците си от екрана, литературната, музикалната и театралната сцена като читатели и почитатели на книгите, и ще спомогнем за изграждане на отношение към стойностната литература.

Съпътстваща програма

Честването на 25-ата годишнина на „Колибри” предвижда богата и разнообразна съпътстваща програма. Очаквайте премиери на книги от различни жанрове, вълнуващи срещи „на живо” с едни от най-дискутираните и обещаващи съвременни български автори, участие в Софийския международен панаир на книгата и Международния литературен фестивал, премиери на книги и техните екранизации в рамките на Киномания 2015, серия от хепънинги с участието на знакови публични личности и много изненади за децата.

Сред акцентите в издателската програма фигурират дългоочаквани заглавия от Салман Рушди и Исабел Алиенде, от Харуки Мураками и Людмила Улицка, биографията на кинолегендата Уди Алън, новата книга на Емир Кустурица, озаглавена „Сто яда”.

Авторитетната поредица „Амаркорд” ще приобщи и „Територията на моята любов”, автобиографична изповед на големия Никита Михалков. Ще ви предложим сборника „Алефът” от ненадминатия Хорхе Луис Борхес, сензационното продължение на „Милениум” и „Тесният път до дълбокия север” - романа, с който Ричард Фланaгaн спечели „Ман Букър” 2014.

Благодарим ви, че извървяхме последните 25 години заедно! Ще ви очакваме с нетърпение на всяко едно от събитията, за които ще ви информираме своевременно. И не забравяйте, че да намериш време да четеш, е като да намериш време да обичаш!

Поздрави,
Жаклин Вагенщайн