page contents Книжен ъгъл: Изгубен океан - ново рисувателно приключение с Джохана Басфорд
Предоставено от Blogger.

Изгубен океан - ново рисувателно приключение с Джохана Басфорд

29.10.15


Милена Ташева
Софтпрес


Потопилите се във вълшебния свят под вълните ще открият приказни и чудновати риби, подредили се в дълбоководни мандали, мозайка от раковини и колоритни океански пейзажи. Пред тях „Изгубен океан“ ще разкрие своите тайнствени дълбини, където са скътани коралови градини, чудати морски обитатели и отломки от потънали кораби.

През последната година феноменът „книги за оцветяване за възрастни“ завладя целия свят и разби статуквото на пазара на книги. За пръв път от години печатните издания не просто бележат възход, а са на печалба (по данни на сп. The Bookseller за септември 2015) и мнозина анализатори считат, че причината за това е именно новата хоби мания. И въпреки че такива книги се появяват за пръв път още през деветдесетте, едно име се откроява над всички – това на шотландската художничка и дизайнер Джохана Басфорд, чиято трета книга рисувателна книга „Изгубен океан“ вече е и в българските книжарници.

Младата художничка впечатлява с дизайнерско портфолио, което включва работа за някои от най-известните световни марки сред които Beefeater, за които изработва дизайн за юбилейна бутилка, Absolute, Converse, Starbucks, както и обложката за албума на музикалната сензация Сюзан Бойл. Джохана разработва графичната визия на посолството на парламента на Шотландия за Олимпийските игри в Лондон през 2012. Само година по-късно, през 2013 излиза първата ѝ рисувателна книга – „Тайната градина“.

„Първият тираж беше от колебливите 13 000 и бях сигурна, че майка ми ще трябва да купи голяма част от него“ – признава Басфорд.  Джохана се определя като „илюстратор и страстен поклонник на мастилото, който предпочита моливи и писалки пред пикселите“. 

Всяка книга, която Басфорд създава, започва живота си като куп скици с молив. Постепенно обаче всяка от тях прераства в криволичеща рисунка с туш и писалка, която се разпростира на няколко листа. „Обичам усещането при допир с материалите, които използвам, обичам размазаните отпечатъци от пръсти – споделя художничката. Деликатните ѝ рисунки очароват и приканват да се взреш по-задълбочено в тях, за да откриеш скритите им закачки. – Старая се всяка страница сама по себе си да е мини произведение на изкуството.“

Днес книгите на младата художничка се превърнаха в световен феномен с многомилионни тиражи – само в Китай „Тайната градина“ отбеляза рекорд от 3,5 млн. продадени екземпляра. В целия свят до момента са продадени повече от 7 млн. копия от книгите ѝ.

Третата книга на Джохана „Изгубен океан“ акостира в българските книжарници в деня на световната си премиера – 27 октомври. „Интересът е огромен и едва смогваме да отговорим на зявките на търговците, но книги ще има за всички, които търсят вдъхновение, релаксация и отмора“, казва Валентин Вутов, търговски директор на „Софтпрес“.

Потопилите се във вълшебния свят под вълните ще открият приказни и чудновати риби, подредили се в дълбоководни мандали, мозайка от раковини и колоритни океански пейзажи. Пред тях „Изгубен океан“ ще разкрие своите тайнствени дълбини, където са скътани коралови градини, чудати морски обитатели и отломки от потънали кораби. Страниците й са приютили безценни съкровища – детайлни илюстрации, които подмамват читателя да ги оцвети, като развихри въображението си. Книгата съдържа специален четворен плакат, който ни позволява да надникнем във магичния подводен град, пазен от чаровни русалки.

С изданието не е направен никакъв полиграфически компромис. Качественият бял кадастрон, на които са отпечатани детайлните илюстрации е идеален за рисуване както с цветни моливи, така и акварел, тънкописци, флумастери… списъкът е почти безкраен. За вдъхновение посетете сайта на Джохана JohannaBasford.com, както и българската група във фейсбук „Тайната градина на рисувателните книги“ на адрес: www.facebook.com/groups/risuvatelniknigi