page contents Книжен ъгъл: „Живия детектор на лъжата” Катрин Данс срещу страховете в нас
Предоставено от Blogger.

„Живия детектор на лъжата” Катрин Данс срещу страховете в нас

6.10.15

„Ера“ представя „С ръка на сърцето“ от Джефри Дивър

Миризма на дим в популярен клуб по време на концерт. Паническо бягство. Блокирани изходи. Трима загиват, десетки са тежко ранени. Причина за смъртта – паниката и страхът… Тъй като се оказва, че няма никакъв пожар.

В най-новия си роман майсторът на трилъра Джефри Дивър отново предлага запазената си марка – актуален и оригинален сюжет, неочаквани обрати и напрегната битка между изобретателен убиец и талантлив детектив. 

В „С ръка на сърцето” се срещаме за пореден път с една от емблематичните героини на писателя след няколко години раздяла, в които Дивър пише книги с участието на други главни герои. Известна като „живия детектор на лъжата”, Катрин Данс е едно от най-добрите попадения на автора.

Катрин Данс  е понижена, след като допуска бягството на заподозрян по време на разпит. Ала инстинктите й продължават да са все така непогрешими. В новия отдел Катрин е натоварена с рутинната задача да провери документите на клуба и открива, че фалшивата тревога за пожар не е недоразумение или неволна грешка. Уликите сочат, че инцидентът е планиран и причинен напълно умишлено, и Данс започва неофициално разследване.

Срещу нея в смъртоносната игра на котка и мишка се изправя необичаен опонент. Извършителят е обсебен от желанието да наблюдава човешката болка и да превръща страховете ни в оръжие срещу самите нас. Скрит зад благородната мисия на сайта „С ръка на сърцето” – да осведомява обществеността и да събира хуманитарни помощи за бедствията и трагедиите по света, той всъщност хладнокръвно изпълнява своя план.
Да сее смърт, страдание и хаос. И никой няма да се измъкне невредим…

Почитателите на Дивър отдавна са разбрали, че да четеш неговите романи е като да играеш срещу гросмайстор – тъкмо си мислиш, че си отгатнал следващия ход, и авторът те хвърля в шах. Професионализмът в описваните разследвания в книгите му е без аналог, а напрежението преследва читателите до самия финал. Едно от нещата, които поддържат интереса към романите на Дивър, е умението всеки път да сътворява различни истории и да изненадва с неочаквани сюжети, без да изневерява на стила си.

Дивър е и първият в криминалната литература, който отделя специално внимание на криминологията. По-късно тази идея е разработена от други автори, в телевизионните сериали и филмите за големия екран. Романът „Колекционерът на кости“ е филмиран с Дензъл Уошингтън в ролята на Райм и Анджелина Джоли в ролята на Амелия Сакс. Откупени са и правата на „Сълзата на дявола”“, „Каменната маймуна“ и „Милост“.

За автора

Юристът Джефри Дивър предпочел писателския занаят пред скуката на съдебните зали – за радост на многобройните си почитатели. Още докато следва право и журналистика, в списание „Алфред Хичкок“ се появяват първите му разкази. През 1990 г. везните окончателно се накланят в полза на белия лист и той се отказва от адвокатска практика. Следва поредица трилъри, които бързо завладяват територии на пазара, пренаситен от образци на този жанр.

Джефри Дивър се превръща в един от признатите майстори в криминалния жанр. Той е автор на романите „Колекционерът на кости”, „Дванайсетата карта”, „Часовникаря”, „Обект № 522”, „И няколко червени рози”, „Сенчеста зона”, „Пастирът”, „Картбланш”, „Твоята сянка”, „Професионалистите”, „Списъкът „Октомври”, „Колекционерът на татуировки”.