page contents Книжен ъгъл: Любов и загадки в млекарницата на „Щастливото градче“
Предоставено от Blogger.

Любов и загадки в млекарницата на „Щастливото градче“

13.10.15

„Щастливото градче“ (Ентусиаст) на Лоредана Лимоне носи очарованието, романтиката и вкуса на провинциална Италия. До него се стига по тесен път, който обикаля хълма, път, покрай който се нижат дървета и лозя и който излиза право на централния площад. Там се намира кметството, църквата, чешмата и няколко магазинчета, много от които сложили кепенците, понеже градчето запада.

Но в това запустяло, забравено от Господ място, „голямо колкото плюнка“ ще бъде поставено началото на една различна приказка, която не започва с Имало едно време, а се пише тук и сега. Тя ще ви накара да повярвате, че няма невъзможни неща.

Амбициозната Белинда има намерение да започне живота си наново и малкото планинско градче Борго Пропицио ѝ се струва идеалното място да осъществи мечтата си да отвори млекарница.

Ремонтът на магазинчето е поверен на Руджеро – изпълнен с ентусиазъм работник, който би могъл да строи небостъргачи, ако някой му ги възложи, или да бъде поет, ако знаеше как да спряга глаголите. Възпитан, сериозен и с приятен вид, Руджеро е истински аристократ, само дето му липсва образованието, заможната фамилия и потеклото.

Но съдбата си знае работата – Мариолина, която е отговорник в данъчната общинска служба, е точната жена за него. Още след първата среща той решава да се ожени за нея. Точно в този момент Руджеро намира пръстен в помещението, което ремонтира. Намира го скрит в стената, заедно с карта на съкровище. Дали да сподели с приятеля си Чезаре, или да го подари на любимата си? Та той изглежда съвсем истински?

Любовта между Руджеро и Мариолина разпалва клюките в монотонното градче – от бъбривата Елвира до кривогледата Джема всички говорят само за това. А в къщата на Белинда вездесъщата леля Летиция реди планове за бъдещето. Междувременно ремонтните дейности в млекарницата продължават и носят изненади в живота на всички обитатели на това магично място. А мистерията около намерения пръстен става все по-заплетена...

Дали Белинда ще дойде на откриването на собствената си млекарница? Как ще завърши историята между Руджеро и Мариолина? И какво ще направи сестра ѝ Мариета? Авторката загатва как ще се развие живота на всеки един от персонажите в книгата.

Любови, които се сблъскват и отблъскват, истински и полуистински мистерии, които се разкриват или не – точно както става с изчезналите крави, свързани с млекарницата и намерени в края на романа. А градчето, доволно и щастливо, стои и наблюдава заедно със своите дървета, хълмчета и лозя, чувствайки се участник в процеса на своето и на своите жители съживяване.

Лоредана Лимоне е родена през 1961 г. в Неапол, Италия. Пише първото си стихотворение когато е деветгодишна. Но едва през 2002 г. се проявява като писателка и публикува сборник с приказки – „Влакчето Арлекино и други историйки“. Издава и различни книги за гастрономията, но кулинария, базирана и свързана с литературата и историята. Създава Лаборатория за креативно писане на кулинарна тематика – „Литературни вкусотии“, като същевременно издава и трилогия под същото заглавие.

Лоредана Лимоне получава извънреден плакет в категорията „Дебютанти“ на Първото издание на Наградата за писатели „Федерико Фелини“ за първия си роман „Щастливото градче“.