page contents Книжен ъгъл: Приятелска вечер - Георги Мишев на 80 години
Предоставено от Blogger.

Приятелска вечер - Георги Мишев на 80 години

16.11.15

По повод 80-годишния юбилей на големия български писател и сценарист Георги Мишев Издателска къща „Хермес“, съвместно с НДК, организира Приятелска вечер с автора на 17 ноември (вторник) от 18,30 ч. в Литературен клуб „Перото“

Под знака на ИК „Хермес“ излязоха три книги на Георги Мишев. Мемоарната книга „Мир на страха ни“ предизвика завиден интерес още с излизането си през ноември 2014 година и вече има три тиража. Второто издание на романа „Патриархат“, което се появи в началото на 2015 година, също беше посрещнато радушно. А от началото на ноември вече е факт и новото преработено и допълнено издание на романа „Вилна зона“.

Вечерта ще бъде открита с кратка прожекция, събрала откъси от най-емблематичните филми на Георги Мишев. Специално участие в събитието ще вземат Кристин Димитрова, Марин Георгиев, Борислав Геронтиев, Марко Ганчев и известният кинокритик проф. Божидар Манов.
Актьорите Филип Трифонов и Богдан Глишев ще четат подбрани откъси от и за книгите на Мишев. А композиторът Кирил Дончев ще потопи гостите в атмосферата от филмите на Георги Мишев чрез своите изпълнения на пиано.


Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Произведено в провинцията“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Патриархат“ и др.

По негови сценарии са заснети филмите: „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“, „Дами канят“, „Самодивско хоро“, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ и др.

Георги Мишев е носител на множество признания и награди. Само тази година писателят получи няколко отличия. Сред тях са: Специалната награда на София за цялостен принос в областта на културата, връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова, както и наградата „Златен век“ – огърлие, връчена от министъра на културата Вежди Рашидов. Георги Мишев ще получи и Националната литературна награда „Йордан Йовков“ за 2015 г., връчвана от Община Добрич.