page contents Книжен ъгъл: В лондонска книжарница с паспорт от НРБ
Предоставено от Blogger.

В лондонска книжарница с паспорт от НРБ

11.11.15

Мая Чанкова

Какво се промени във и около нас за последните 26 години, откакто я няма „Желязната завеса”? Днес се заприказвахме на тази тема с редовна наша клиентка и тя ни подари една поучителна история с книги. Подаряваме я на всички приятели на Книжен ъгъл, които помнят и не помнят това време...

 При една от редките и много дългоочаквани командировки в Лондон, мои приятели ме упътиха към малка книжарничка близо до катедралата „Свети Павел”.

На витрината й имаше надпис „Book Exchange”, площта й беше малко по-голяма от „Книжен ъгъл”, но сред българските посетители беше популярна заради една особеност: срещу показан паспорт на гражданин отвъд „Желязната завеса”, получаваш три безплатни книги по избор.


Ако някой от вас е под Христовата възраст, ще трябва да му обясня, че придобиването на „западна” литература тогава беше трудна, скъпа и дори понякога рискована операция.

Взирайки се в рафтовете пред мен, аз провеждах сложна вътрешна борба. Да взема книга на дисидента Солженицин е твърде опасно – по незнайни начини на българската митница успяваха да отгатнат кой багаж е „неблагонадежден” и можеха да открият лесно забранените му мисли. Едно луксозно издание на Библията също ме примамваше, но и то нямаше да мине през ситото.

С въздишка ги загърбих и си избрах няколко романа и неутрални английски граматики. Бях надхвърлила определените три заглавия и се двоумях от какво да се откажа, когато собственикът на книжарницата се приближи и великодушно ми разреши да взема и шестте... Защото имах паспорт от НРБ.