page contents Книжен ъгъл: „Индийската съпруга“ – Карин Фосум търси злото в обикновения човек
Предоставено от Blogger.

„Индийската съпруга“ – Карин Фосум търси злото в обикновения човек

17.11.15

Йоана Ванчева
ЕМАС

Петият случай на инспектор Конрад Сейер

Гюндер Юман си има всичко, поне от негова гледна точка – дом, земя, кола, стабилна работа. Но Гюндер, вече попрехвърлил годините, все още е ерген. В монотонния му и съвсем обикновен живот липсва искра, липсват чувства. От дълго време мечтае за Индия и макар че никога досега не е пътувал по-далеч от работното си място, той решава да я посети. Само след две седмици там, вечният самотник се завръща в затънтеното фермерско селце Елвеста като женен мъж – най-сетне щастието го е намерило в лицето на красивата и приветлива Пуна. Тя е останала в Индия, за да уреди някои лични дела, и ще кацне в Норвегия съвсем скоро. Но приликите с приказка свършват дотук...


Сестрата на Гюндер претърпява тежка злополука и го сваля от облака на дългоочакваното щастие. Притеснен за живота ѝ, той не успява да посрещне полета на Пуна. Шофьорът на таксито, което изпраща за нея, така и не я открива на летището. Явно тя е тръгнала сама към новия си дом, ала никога няма да го достигне... Тялото ѝ е намерено на следващия ден, пребито и захвърлено недалеч от Гюндеровата ферма. Кроткият, разсъдлив инспектор Конрад Сейер е извикан, за да проведе разследването, а това се оказва нелека задача.

Жителите на Елвеста са не повече от 2000 и всеки от тях гледа да не се меси в работите на другите. Никой не вярва, че съседът му е способен на подобно зверство. Всеки е убеден, че убийството е дело на някой външен, не би могло да е другояче. Ала Сейер знае, че дори и в привидно най-невинните души може да се таи неподправено зло. Какво ще открие в това наглед спокойно и обикновено селце? Дали уединението всъщност е притворство? Следвайки малкото оставени следи, инспекторът се сблъсква с не един възможен отговор на най-важния въпрос – кой е извършителят. А само писател от ранга на Карин Фосум с лекота улавя душата на цяло село, твърдят от „Ню Йорк Таймс“. 

Карин Фосум, често наричана „норвежката кралица на криминалния роман“, измества фокуса на повествованието от патологичните случаи, така обичайни за жанра, върху обикновения човек, извършил нещо зло. По нейни думи, той е „далеч по-страшен“. Фосум се впуска в изследване на границите на човешкия морал, сивите територии, където сърцето, таящо мрак, все пак остава сърце. Нейната емпатия към жертвите, и към престъпниците, я отличават от колегите ѝ в жанра. Поредицата за малко старомодния и много последователен инспектор Конрад Сейер се радва на многомилионинна читателска публика в повече от 30 страни по света, а Фосум е получило множество награди за нея, включително престижния „Стъклен ключ“. „Индийската съпруга“ е наградена за най-добър криминален роман на годината от „Лос Анджелис Таймс“ и е номинирана за „Златен кинжал“, връчван от британската Асоциация на криминалните автори.