page contents Книжен ъгъл: „Всичко за книгите“ – нов портал за книги, четене и литературна критика
Предоставено от Blogger.

„Всичко за книгите“ – нов портал за книги, четене и литературна критика

5.11.15

Започват националните конкурси „Моята любима книжарница” и „Моята любима книга”. Скоро ще можете да гласувате за Книжен Ъгъл

На 5.11.2015 г. в литературен клуб „Перото” се състоя пресконференцията за представяне на новия портал за книги, четене и литературна критика „Всичко за книгите”. Основен партньор на проекта е Националният дворец на културата. Партньори на инициативата са и Националният център на книгата и Литературен клуб „Перото”.
Участие в пресконференцията взеха създателите на портала – Стефка Ангелова (ИК „Кръгозор”), Анжела Кьосева (ИК „Кръгозор”), Цветелина Дечева (изд. „Ера”) и Пламен Димов (ИТ специалист), както и директорът на НДК Мирослав Боршош и литературните критици Амелия Личева, Владимир Трендафилов, Марин Бодаков.

 „Всичко за книгите” е новосъздаден интернет портал за книги, четене и литературна критика. В него е публикувана информация за автори, книги, книжарници, конкурси и кампании за насърчаване на четенето. Като хора, чиято професия е свързана с книгите, мисията на създателите е да популяризират значението на книгите и четенето като неотменна част от обществения и културния живот. Целта на портала е да се насърчава потребността от четене и да се подчертае важността на книгите като основен двигател за пълноценно развитие и житейска реализация.
Главните акценти в съдържанието на сайта са:
- Национален конкурс „Моята любима книжарница”;
- Национален конкурс „Моята любима книга”;
- Оперативна литературна критика.
С ежегодните конкурси „Моята любима книжарница“ и „Моята любима книга” се дава възможност на читателите да гласуват и да избират своя фаворит. Чрез конкурсите се привлича публичното и медийното внимание върху новите заглавия, както и върху книжарниците като място за културни събития и социални контакти. Провокира се и постоянна дискусия за четенето, книгите и хората, чиято професия е свързана с тях.


Конкурс „Моята любима книжарница”

Второто издание на националния конкурс „Моята любима книжарница” стартира в 00:00 ч. на 09.11.2015 г. Гласуването продължава до 24:00 ч. на 11.12.2015 г.
На 13.12.2015 г. по време на Софийския международен панаир на книгата в НДК ще се проведе томбола с имената на всички гласували в конкурса. Един от тях ще получи ваучер на стойност 200 лв., осигурен от сдружение „Всичко за книгите”. Предвидени са и поощрителни награди.
На 15.12.2015 г. на специална церемония в литературен клуб „Перото“ от 19.00 часа ще бъде обявена книжарницата победител в конкурса. Тя ще получи приза „Любимата книжарница на България” и ще спечели голямата награда – тридневна екскурзия в чужбина.
Конкурс „Моята любима книга”

Първият национален конкурс „Моята любима книга” ще започне през януари 2016 г. и ще протече на два етапа. В конкурса ще може да се гласува само за книги, които са издадени за пръв път на български език през 2015 г. Книгите трябва да принадлежат към някой от следните жанрове: Съвременна проза и поезия; Трилъри и криминална литература; Фантастика, фентъзи и хорър; Дамски романи; Исторически романи; Нехудожествена литература.

Литературна критика
За първи път професионалната литературна критика се поставя на едно място заедно с популярния формат на конкурсите. По този начин се достига до максимално много хора, които по-лесно ще се ориентират в литературното многообразие. Оперативната критика помага на читателите да формират своя литературен вкус, а също така създава среда за развитие на български автори. Ще се следят не само нови и нашумели книги, но и тенденциите на литературния процес в България и по света.
Както отбелязаха участниците в пресконференцията, в последните години ПР-а и рекламните текстове изместиха професионалните литературни рецензии. Българският читател изгуби ориентир сред морето от новоизлезли заглавия. От доста време у създателите на проекта зрее идеята за обособяване на пространство за независима литературна критика. Тъкмо затова „Всичко за книгите” дава трибуна не само на познати и изявени критици, но и на литератори от по-младото поколение. Или както са единодушни участниците в пресконференцията, онлайн порталът представлява своеобразна лаборатория за производство на литературни критици.
Рецензии ще се появяват редовно в категориите: Световен бестселър; Книга от български автор; Детско-юношеска книга; Творба с висока художествена стойност и Нехудожествена литература.
Сред авторите, поканени да пишат за „Всичко за книгите”, са Амелия Личева, Кристин Димитрова, Владимир Трендафилов, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков.