page contents Книжен ъгъл: Провалът на империята: Съветският съюз от Сталин до Горбачов
Предоставено от Blogger.

Провалът на империята: Съветският съюз от Сталин до Горбачов

17.12.15

Йоана Ванчева
ЕМАС

Американският анализатор от руски произход Владислав Зубок разисква интересите, амбициите, илюзиите, страховете и заблудите на кремълските водачи и елита на СССР по време на Студената война и ни предлага ясен поглед от страната на Съветския съюз към най-драматичния сблъсък на равнопоставени противници през XX век.

Авторът използва наскоро разсекретени архиви на Политбюро, шифровани телеграми, дневници, записани разговори, както и много други източници, за да стигне до заключението, че основните цели на Сталин и неговите наследници са били сигурността и властта.

Открива и че съветските лидери са били спъвани от идеологическите догми и вътрешните слабости, от все по-обезвереното общество и от неработещата икономика.

Според Владислав Зубок западното тълкувание на Студената война греши, като преувеличава прагматизма и агресивността на Кремъл. Авторът твърди, че политиката на въздържане, наложена от САЩ през 50-те и 80-те години, само е засилила войнствените елементи в поведението на СССР.
В книгата е анализирана международната политика на Съветския съюз във всеки етап от Студената война. Зубок разглежда грешните ходове на Сталин в Германия и Корея и неговото подценяване на американския глобален активизъм; противоречивите опити на Хрушчов да наложи мир чрез рискована ядрена политика; изненадващата история на Брежневото желание за разведряване; унищожението на съветската суперсила от Горбачов в резултат от прибързаните му стъпки към прекратяване на Студената война и към реформиране на СССР.

Зубок твърди, че факторите, формирали идеологически насочената външна политика на Съюза, са революционната марксистко-ленинска догма, геополитическите интереси, произлезли от Втората световна война, личните преживявания на водачите, ожесточените вътрешнопартийни маневри, промените в обществото и културата.

„Провалената империя“ е първият труд на английски, който покрива целия период на Студената война, разглеждайки фактите от съветска страна, като по този начин поднася различна гледна точка и допълва историята, написана от Запада.

Владислав Зубок е професор по международна история, специализирал по темата за Студената война, Съветския съюз и интелектуалната история на Русия през 20 век. „Провалената империя“ е една от най-скорошните му книги, заедно с „Децата на Живаго: Последната руска интелигенция“ (2009). Професор Зубок е роден и получил образованието си в Москва.

През 1994 г. специализира в Архива по национална сигурност към университета „Джордж Вашингтон“ и продължава академичната си кариера като преподавател в колежа „Амхърст“, университета в Охайо, Станфордския университет, Мичиганския университет, университета „Темпъл“.

Зубок е подпомаган за научната си работа от Норвежкия Нобелов институт, Свободния университет по либерални науки в Рим, Центъра „Рокфелер“ в Беладжо, Института „Хувър“ към Станфордския университет, Центъра за академични изследвания „Колегиум Будапеща“ и много други.

Професор Зубок е бил консултант на множество документални филми, сред които и поредицата на сър Джереми Айзък в двадесет и четири части „Студената война“, излъчена по „CNN“.