page contents Книжен ъгъл: „Фактурата” или безплатно ли е щастието
Предоставено от Blogger.

„Фактурата” или безплатно ли е щастието

21.12.15

Новата серия на издателство ЕРА „Северно сияние” продължава
с романа на Юнас Карлсон

Той живее скромно – работи на непълен работен ден във видеотека „за ентусиасти”, има само един-единствен неомъжен приятел, родителите му са починали, а със сестра си не поддържа особено близки контакти.

Отношенията му с противоположния пол са в застой след трудно преживяна раздяла и ежедневието му обикновено включва пица и гледане на телевизия в малък апартамент под наем в Стокхолм. Единственото му удоволствие са филмите и музиката, а понякога и кофичка сладолед.

Такъв е животът на нашия герой, прехвърлил трийсетте – съвсем обикновен и, някои биха казали, дори незначителен... Поне до пристигането на фактура за невероятната сума от 5 700 000 шведски крони – цената, която трябва да плати за Преживяното щастие (разбира се, оценено по сложна научна скала).
Но как би могъл мъж без грандиозни мечти и амбиции, който се задоволява с толкова малко, да плати такава огромна сума за житейските си радости? Със сигурност, трябва да е станала грешка!

Ала нищо в живота не е безплатно. Дори щастието… Нашият герой се свързва с фирмата, която му е изпратила фактурата, и става неволен участник в безкрайна поредица от продължителни телефонни разговори. Така той се сблъсква с eдин абсурден свят, който смята начина му на живот за несправедливо лесен и парадоксално го тласка да доказва, че всъщност не е толкова щастлив…

Но все пак той обича своя град и се чувства уютно в малкия си апартамент. През лятото слънцето блести през прозорците му под идеален ъгъл и от улицата се чуват всички звуци на кипящия живот. До дома му има и сергия с наистина хубав сладолед, в която продават любимите му вкусове. Така че животът му може да е обикновен, но справедливо ще е да кажем, че е щастлив. Това не е ли достатъчно?

Невероятна сплав от хумор, ирония и капка сюрреализъм, „Фактурата” е брилянтно произведение на абсурдизма, което повдига въпроса какво е щастието и как се измерва. Юнас Карлсон предлага оригинален и интригуващ сюжет, който напомня на творбите на Кафка заради безумната съдба на героите и на Оруел заради мотива за всевиждащата власт.

Ала камерният роман на Карлсон не е само критически памфлет за абсурдите на нашето време. „Фактурата” в действителност е изпълнена със свеж хумор проникновена приказка за същността на щастието, радостта от малките неща и удоволствието да живеем скромно, но наистина пълноценно.

Юнас Карлсон (роден 1971 г.) буквално е всестранно надарен. Той е един от най-популярните шведски актьори и от 2005 г. до сега е написал немалък брой успешни пиеси. Добрите отзиви го насърчават да се обърне и към прозата. Невероятният му талант и блестящите оценки за неговите книги затвърждават успеха му както на сцената, така и на писателското поприще.