page contents Книжен ъгъл: „Малка книга за шоколада” - кой да я напише, ако не Джоан Харис?
Предоставено от Blogger.

„Малка книга за шоколада” - кой да я напише, ако не Джоан Харис?

14.2.16

Рецепти от авторката на „Шоколад” и „Праскови за кюрето”

Любовта не може без най-важната си „подправка” – шоколада. На безценното откритие на олмеките е посветена вкусната  книга на Джоан Харис и Фран Уорд (Сиела).

Торти. Гофрети. Трюфели. Профитероли и мъфини. Всички сладости, които предизвикват рязко отделяне на серотонин в мозъка ни, намират местенце в книгата на Харис, добре позната с бестселърите си „Шоколад” и „Праскови за кюрето”.

И докато последните бяха художествена измислица, „Малка книга за шоколада” съдържа рецепти с невероятно примамливи фотографии на аранжираните от стилистката Фран Уорд изкушения. Изданието е в специален бутиков формат, отличен подарък за всеки почитател на „храната на боговете”.


В „Малка книга за шоколада” Джоан Харис признава, че не е пристрастена към шоколада, но това не ѝ е попречило да посвети голяма част от кариерата си в търсене и опознаване на магията му.

Авторката проследява накратко историята му, митичното му обаяние, трансформирало се през вековете, влиянието му върху въображението и личността. В ръцете си държим продукта на нейното любопитство – обяснение в любов към chocolat , както тя го изписва в оригинала с реверанс към висшата френска традиция за изработване на съвършени шоколадови изделия.

Елегантен подарък за всеки, който не само обича шоколад, но и уважава добрата кухня, подкрепена от добра фотография, „Малка книга за шоколада” учестява пулса на всички гурмани, естети и влюбени в удоволствията читатели. Следва рецепта от книгата.

Бисквитена торта „Розет“

Тази торта е толкова лесна, че дори и едно дете може да я направи. Всъщност от опит знам, че задачата да натрошат бисквитите, като ги удрят с точилката, толкова се харесва на децата, че после е трудно да ги спрете. Рецептата има много варианти – тук е с орехи и стафиди, –  но с бадеми и череши също е хубава, както и със стафиди и портокалови кори.
Време за приготвяне: два часа и половина / Продукти за 12 порции

250 г чаени бисквити
300 г натурален или млечен шоколад, начупен на малки,
еднакви по големина парчета
100 г масло
100 г светла меласа
100 г стафиди
50 орехи пекан, нарязани
Застелете плитка тава с размери 20х30 сантиметра с хартия за печене.
Сложете бисквитите в найлонов плик и ги натрошете, удряйки ги с точилката. Разтопете на водна баня шоколада, маслото и меласата, бъркайки до получаването на еднородна смес. Дръпнете от огъня, добавете бисквитите, стафидите и скълцаните орехи. Разбъркайте, докато шоколадовият сироп покрие съставките.
Изсипете сместа в тавата, притиснете и заравнете. Сложете за около 2 часа в хладилника, за да се стегне. Извадете от тавата, поръсете с пудра захар или какао и нарежете на 12 квадрата (или сърца и звезди, ако предпочитате).