page contents Книжен ъгъл: Страхотните приключения на Илийчо и мърколака Август продължават
Предоставено от Blogger.

Страхотните приключения на Илийчо и мърколака Август продължават

23.2.16

„Ентусиаст“ представя втори комикс от Сотир Гелев и Пенко Гелев – „Илийчо, Август и седемте джуджета“

След успеха на първото издание отличеният с национална награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“ художник Пенко Гелев и брат му Сотир Гелев създадоха втора изключително увлекателна история за малки и големи. Комиксът „Илийчо, Август и седемте джуджета“ е необикновен, вълнуващ и невероятен и носи истинска наслада на ценителите на хубавите илюстрации и почитателите на кратките истории.

Страхотните приключения на Илийчо и на неговия приятел мърколака Август продължават. Този път обаче са замесени Снежанка и седемте джуджета, горски феи, храбър войник, тролове, магьосници и всякакви знайни и незнайни приказни герои.

Но как започва всичко? Илийчо очаква с нетърпение рождения си ден, защото е убеден, че вече е крайно време да получи велосипед за подарък. Празникът наближава, но вместо велосипед, Илийчо получава… книга с приказки. Само че това не е каква да е книга и струва цял един драконов шилинг. Нещо обаче не е наред с нея. Тя е писана на ръка от племето хурдан хуру, което приема поръчки от всички светове. Затова подаръкът е толкова ценен. Но и опасен.

Една сутрин Илийчо заварва в леглото си заспало чернокосо момиче, което много прилича на Снежанка от странната книга. Двамата с добрият му приятел Август решават, че трябва да я върнат на седемте джуджета и се впускат в опасно приключение. По пътя си те срещат бялата змия, злата мащеха, супергигантска сколопендра, гъсеница-магьосник, Румпелщилцхен, човекоядецa Махчин и кого ли още не.

Пътешествието им е изпълнено с препятствия и Илийчо и Август смело ще се изправят пред тях, но ще успеят ли да довършат успешно мисията си? Как се лови риба в каменна река, какво прави вълшебното огниво и защо гъсеница-магьосник живее в резиденция-гъба – отговорите на всички тези въпроси ще ни дадат приключенията на смелите приятели Илийчо и Август.

„Илийчо, Август и седемте джуджета“ е вторият комикс на двамата братя Сотир Гелев и илюстратора Пенко Гелев, който издателство „Ентусиаст“ публикува. Главните герои в него станаха известни сред децата и техните родителите още през 2014 г., когато беше публикувано първото издание от поредицата. Комиксът „Илийчо и Август“ бе представен по време на първата по рода си международна комикс изложба, проведена в София. Сред представените произведения беше и английското издание на комикса „Илийчо и Август“, публикувано в лимитиран тираж.

Вълнуващото приключение, разказано в 19 изключително увлекателни и забавни епизода, веднага завладя сърцата не само на малките читатели, но и на по-големите почитатели на кратките истории. Популярността на комикса е резултат от таланта и успешния тандем на двамата братя, които са реализирали съвместно едни от най-запомнящите се анимационни и игрални филми у нас, както и сериали за деца и комикси.

„Нима не разбирате, аз съм дете“, възкликва малкият Илийчо. Да, така е! И това е чудесно, защото в очите на децата светът е толкова прекрасен и различен, приключенията са вълнуващи, приятелствата са истински, дадената дума е закон, а чудесата са навсякъде.

За Пенко Гелев и Сотир Гелев

Сотир и Пенко са родени в Асеновград. Сотир – през 1960 г., а Пенко – през 1968 г.  И двамата са ходили на уроци по рисуване при Георги Ковачев – един от най-нежните и елегантни български пейзажисти.

Сотир е завършил Училището за сценични изкуства в Плодив. През 1982 г. прави анимационния филм „Пилето“, който участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб“ в Лайпциг. Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. Автор е на поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“.

Пенко е учил в Художествените гимназии за изящни изкуства в Пловдив и София. За детския вестник „Венче“ пише и рисува комиксите „Вълшебникът от Оз“ и „Озма от Оз“ по Л. Ф. Баум и „Маугли“ по Р. Киплинг. За същия вестник Пенко рисува комикса „Илийчо и Август“ по сценарий на С. Гелев.

През 1991 г. двамата създават списанието за комикси „Рикс“, за което Пенко рисува комиксите „Песента на аксолите“ и „Ефрейтор Нек“ по сценарии на брат си. Сотир пък рисува комикса „Жмак и тайната на пиргите“. През 1997 г. издават албум с комикса „Маугли“, а година по-късно написват сценария и реализират филма „Магьосници“. През 2000 г. написват сценария и заснемат филма „Колобър“ за БНТ.