page contents Книжен ъгъл: „Достопочтеният ученик“ на Джон льо Каре - потапяне в параноята на международния шпионаж
Предоставено от Blogger.

„Достопочтеният ученик“ на Джон льо Каре - потапяне в параноята на международния шпионаж

16.2.16

Шпионска класика  възкресява „Колибри“ с втория роман от знаменитата трилогия „Карла“

Британските тайни служби са компрометирани от действията на съветски двоен агент. Предателят е разкрит, но шпионската мрежа на Цирка е разбита. Жива легенда в разузнаването, Джордж Смайли се заема да възстанови репутацията на организацията.

Назначен временно за шеф на тайните служби, той изпраща в Хонконг достопочтения Джери Уестърби – агент, представящ се за журналист, който трябва да разбере какво крои московският Център за Китай и да помогне на Смайли да си отмъсти на съветския офицер Карла.

„Достопочтеният ученик“ (Колибри, превод Венцислав К. Венков) заплита брилянтна фабула с остроумен диалог, за да ни върне към любимата тема на автора – параноята на международния шпионаж и сложната, морално нестабилна реалност на производния й разузнавателен апарат.


Джон льо Каре (1931) е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-уважаваните имена в света на шпионския трилър. Полифонични романи като „Най-търсеният човек” и „Изменник по вкуса ни” се концентрират върху сложните междуличностни отношения на персонажите, въпросите на международната сигурност, опасността от тероризъм, религиозната нетърпимост и неопатриотизма.

Литературата „Льо Каре“ е художествен документ за това, как дори в най-мрачните моменти от историята човешкият дух продължава да търси и пази най-благородните си ценности. „Достопочтеният ученик“ (1977) е втора част от знаменитата трилогия „Карла“, която започва с „Дама, поп, асо, шпионин“ и завършва с „Екипът на Смайли“. Повечето произведения на Джон льо Каре имат успешни екранизации.