page contents Книжен ъгъл: „Ще се видим в Париж“ с три жени и тайнствена книга
Предоставено от Blogger.

„Ще се видим в Париж“ с три жени и тайнствена книга

9.2.16

Новият роман на Мишел Гейбъл е вдъхновен от истинската история на Гладис Спенсър-Чърчил
Гладис Спенсър-Чърчил, нарисувана от Джовани Болдини, Мишел Гейбъл
Милена Ташева
Софтпрес

Вторият роман на Мишел Гейбъл, авторката на бестселъра „Парижкият апартамент“, е изящна плетеница от любовна история и литературна мистерия, вдъхновен от истинската история на Гладис Спенсър-Чърчил – красивата, ексцентрична и невероятно начетена съвременница на Томас Харди, Марсел Пруст и Уинстън Чърчил,

Докато пише „Парижкият апартамент“ (Софтпрес), Мишел Гейбъл проучва живота на Джовани Болдини и се запознава подробно със светилата на парижката бохема, рисувани от него. Сред тях има една жена, която блести по-ярко от всички – Гладис Спенсър-Чърчил, херцогиня Марлборо.

Историята на живота ѝ е по-колоритна дори от портрета, който ѝ рисува Болдини: на дванайсет попада в центъра на скандал с убийство, прочул се в целия свят. На четиринайсет заявява любовта си към херцог Марлборо, бъдещия ѝ съпруг, първи братовчед на Уинстън Чърчил. На двайсет заживява сама в Париж, на четиридесет най-после се омъжва, а когато е почти на век, се оказва в разпадащо се имение в Оксфордшър.

По думите на Вирджиния Улф: „Човек не може да не се влюби в херцогинята на Марлборо. Аз го направих веднага.“ Мишел Гейбъл – също. И в този миг разбира, че именно Гладис ще е в сърцето на следващия ѝ роман.

Дългоочакваният втори роман на Мишел Гейбъл ни запознава със съдбата на три жени от различни поколения и с тайнствената книга, която ги обединява. Подобно на предшественика си „Ще се видим в Париж“ ни потапя в неповторимата атмосфера на френската столица с нейното изкуство, история и обитатели.

Но преди това ни отвежда на пътешествие из английската провинция – от двореца „Бленъм“, където пронизителните очи на някогашните херцог и херцогиня са изрисувани по тавана на северната галерия, до оксфордшърското градче, което по-късно се превръща в дом на херцогиня Марлборо.

В „Ще се видим в Париж“ читателят среща Лоръл и Ани – майка и дъщеря, които живеят спокойно във фермата си за коне във Вирджиния. Животът на Лоръл изглежда като прочетен роман. Скучен роман, ако питате Ани.

Наскоро завършила университет, безработна и току-що сгодена, Ани е свикнала да не очаква изненади от майка си. И почти се е отказала да й задава най-важния въпрос – този за своя баща. До момента, в който една стара книга се изправя на пътя й. Биографията на Гладис Спенсър-Чърчил (по баща Дийкън), легендарната херцогиня Марлборо, на пръв поглед няма нищо общо с Лоръл и Ани.

Но когато двете прелитат океана, за да сключат сделка за отдавна наследен английски имот, Ани открива, че събитията в книгата се случват именно тук – в живописното градче, скрило порутено имение. Затъвайки все по-дълбоко в историята на неподражаемата херцогиня, младата жена започва да нарежда пъзела на собствения си живот. И няма друг избор, освен да последва ключа към последната тайна на майка си – в Париж…

„Ще се видим в Париж“ разкрива сложните емоции, които се настаняват в сърцето завинаги, щом животът е покосен от трагедия. Гейбъл създава брилянтен сюжет, почиващ върху почти двугодишни проучвания, и изключителни герои, сред които най-ярко изпъкват женските персонажи – пълнокръвни, правдоподобни и напълно очарователни.

Подложени на различни изпитания от живота и историята, разкъсвани от собствените си копнежи и чувство за дълг или предизвикващи общественото мнение, героините на „Ще се видим в Париж“ няма да ви оставят безучастни.