page contents Книжен ъгъл: Циганчето, което стана Чарли Чаплин
Предоставено от Blogger.

Циганчето, което стана Чарли Чаплин

15.3.16

Новата биография „Чарли Чаплин без грим“ на Питър Акройд е обявена за скандална, едва ли не дегероизираща митичния образ на иконата на филмовата индустрия

И до днес, повече от сто години след първия си филм, Чарли Чаплин е едно от най-популярните лица на Холивуд, с милиони почитатели по света. Новата му биография, представена от „Слънце“ (превод Павел Талев), е изпълнена с интересни, неизвестни досега скандални факти.

Детството му, преминало в сиропиталище, е като роман на Дикенс. Но въпреки всичко момчето с циганско потекло стига до „Оскар“. Неистовият талант и работоспособност се редуват с безброй любовни авантюри. Накрая го укротява три пъти по-младата му, четвърта поред съпруга Уна О`Нийл, майка на осемте им деца.

От блясъка на златната ера за Чаплин до мрачните скандали около името му в САЩ има една крачка. Той е принуден да напусне Америка и намира спокойствие в последния си пристан – швейцарския град Веве.

Кога Чарли Чаплин става най-известният човек на света и защо? Защо Чаплин е казвал, че е „известен в някои части от света сред хора, които никога не са чували за Иисус Христос”?

Каква е истината за безбройните му любовни авантюри – с Лита Грей, с Ребека Уест – метресата на Хърбърт Уелс, с актрисата Полет Годар? Какво трябва да изтърпи последната му съпруга Уна О’Нийл?

Защо Питър Богданович не успява да заснеме биографичен филм за Чаплин? Това са много малка част от потулените или малко известни моменти в живота му, на които е даден отговор в книгата.

Питър Акройд се превръща в литературен детектив, който чете между редовете на автобиографията на Чаплин. Съпоставя всичко с изявления на ключови фигури в живота на актьора и не се страхува да описва неудобните моменти. Например какъв по произход е Чарли Чаплин? Как да се установи кога е роден, след като липсва акт за раждане?

Самият Чаплин споделял пред приятели: „Всъщност, не знам кой е биологичният ми баща“. Със сигурност обаче познава майка си – Хана, която е имала много любовни авантюри и в последствие постъпва в психиатрична клиника.

Самият Чаплин признава: „Да се съди за морала на нашето семейство чрез общоприетите норми е толкова погрешно, колкото да се сложи термометър във вряла вода“. Питър Акройд не подминава и етническия произход на Чаплин.

Често са се изказвали предположения, че той има еврейска кръв, което актьорът отричал с думите: „Нямам този голям късмет“. Със сигурност обаче Чаплин има циганска жилка, което става ясно от едно писмо.

Възрастните приятели на Чаплин твърдели, че майка му е циганка. Самият той говорел свободно жаргона на английските цигани. По-големият му син Чарлс-младши пише в мемоарите си: „Баща ми беше винаги извънредно горд с тази гореща, циганска кръв“. Другият му син, Сидни Чаплин, пък се жени за ромка.

Наред с обстойната история на всички филми на Чаплин, Питър Акройд успява да поднесе неочакван портрет на човека Чарли Чаплин, да отсее истината от слуховете. Очевидно битието на актьора е благодатно за пресъздаване, затова биографията „Чарли Чаплин без грим“ се чете на един дъх

Питър Акройд, роден на 5 октомври 1949 г., е английски биограф, романист и критик с интерес към историята и културата на Великобритания. Носител е на наградите „Съмърсет Моъм“ и „Уитбред“, присъдени му за високи литературни постижения, изискан и неповторим стил, и най-вече за дълбочината на неговите проучвания. Автор е на биографиите на Уилям Шекспир, Уилям Блейк, Чарлс Дикенс, Т. С. Елиът, сър Томас Мор и много други популярни исторически личности. Почетен член на Британското kралско общество и кавалер на Ордена на Британската империя.