page contents Книжен ъгъл: Отново „Величие и падение на куртизанките“
Предоставено от Blogger.

Отново „Величие и падение на куртизанките“

22.3.16

Непреходен роман за живота на една куртизанка, превърнала се в пионка на най-великия злодей, описван в световната литература

Издателство „Апостроф“ публикува „Величие и падение на куртизанките“ – един от най-забележителните романи, част от гениалната епопея „Човешка комедия“ на Оноре дьо Балзак.  Това е най-внушителната творба на френския писател, определян като един от създателите на класическата форма на романа.

Парите, интригите, сложните и заплетени отношения във френското общество и обвързаността на полицията с подземния свят са в основата на сюжета на този епохален роман. Стремежът за забогатяване, жаждата за власт и социално превъзходство са водещ мотив в отношенията между основните персонажи, а интригите, машинациите и коварството са само средство за придобиването им.


Богат на детайли и стряскащ със своята актуалност романът „Величие и падение на куртизанките“ разказва за сложните и заплетени отношения във френското общество през 19 век. Героите са толкова колоритни, а връзките между тях са така многопластови, че читателят неусетно бива увлечен от бурния парижки живот и става съпричастен със съдбата на всеки един от персонажите.

Младият и амбициозен поет Люсиен дьо Рюбампре е безумно влюбен в красивата куртизанка Естер, но се опитва да влезе в средите на богатите и влиятелните чрез брака си с Клотилд дьо Гранлийо. Самата Клотилд не особено привлекателна дама, става мишена на чувствата на дьо Рюбампре и ключ към неговото издигане в обществото. А красивата Естер ван Гобсек, бивша куртизанка и любовница на Люсиен, получава задачата да съблазни богаташа Нюсенжан, за да осигури средства за собствената си издръжка и за обезпечаването на брака на своя любим с богатата Клотилд.

Един от героите се отличава най-ярко със своята безскрупулност и жестокост – Вотрен, избягал затворник, живеещ фалшивия живот на пастор Карлос Ерера, който има слабост към красиви млади мъже. В стремежа си да подпомогне издигането на Люсиен в обществото с всички възможни начини, той замисля сложни схеми, въвлича хора от всички социални прослойки и си служи с всякакви средства за постигане на целите си.

Историята започва, когато бившата куртизанка Естер ван Гобсек отива на бал с маски в компанията на младия поет Люсиен дьо Рюбампре, в когото е отчаяно влюбена. Въпреки внимателната си дегизировка, тя е разпозната. Подложена на присмех и подигравки, отчаяна, Естер се опитва да се самоубие, когато пастор Карлос Ерера се появява и я спасява. Подобно на Люсиен, тя сега е под негов контрол и когато в нея се влюбва богат банкер, куртизанката ще трябва да отговори на въпроса докъде може да стигне човек в името на любовта и каква цена е готов да плати, за да бъде щастлив.

„Величие и падение на куртизанките“ е забележителна творба за най-великия злодей, описван в световната литература и за живота на една куртизанка, превърнала се в пионка на сатанинския му гений. Неочакваните обрати в романа държат читателя в напрежение до последната страница, а силните характери и емоции на героите са причина за техните падения и възходи. 

Оноре дьо Балзак е един от най-видните създатели на класическата форма на романа. През 1835 г., пишейки един от най-добрите си романи „Дядо Горио“, Балзак решава да включи в нови произведения, част от Човешката комедия, герои, участвали преди това в други романи. Така с течение на времето, той създава свят от около 2000 герои, които представят френската действителност след Революцията. Най-значителните му романи са „Сезар Бирото“, „Йожени Гранде“, „Братовчедката Бет“, а „Величие и падение на куртизанките“ е последната му и най-внушителна творба.