page contents Книжен ъгъл: „Капанът” на Мелани Раабе щраква в 20 страни
Предоставено от Blogger.

„Капанът” на Мелани Раабе щраква в 20 страни

3.5.16

Роман в романа примамва убиеца в новата книга от поредица „Ера трилър”. Знам кой уби сестра ми. Написах тази книга за него

Преди 12 години сестрата на Линда Конрадс е убита. Линда открива тялото. Извършителят никога не е разкрит, но тя е успяла да го зърне за миг, докато бяга от местопрестъплението. И един ден, след толкова години, тя го вижда отново. По телевизията.

Той се казва Виктор Ленцен и вече е изтъкнат журналист, а Линда – известна писателка, която озадачава феновете и пресата с факта, че повече от десетилетие не е напускала дома си.
38-годишната жена знае, че няма доказателства, с които да отправи обвинение. А и никой няма да повярва на думите й след толкова години, прекарани в изолация.

Така тя решава да примами мъжа по единствения начин, по който може – със сюжета на следващия си роман. За първи път в живота си Линда пише трилър и в него описва убийството на сестра си. За феновете й това е поредният бестселър от любимата им авторка,  но за убиеца романът е директно обвинение.

Минали са 12 години, откакто Линда е била на местопрестъплението, и тя постоянно тества пределите на паметта си и проиграва различни варианти за резултата от нейния план. Спомените й – и нейният здрав разум – са поставени под въпрос. Наистина ли Виктор Ленцен е безсърдечен убиец или писателката се заблуждава след толкова години, прекарани в самота и изолация?

Части от романа на Линда са включени в повествованието на „Капанът” и предлагат романизирана версия на събитията в нощта на убийството. Те се различават по стил и читателят може постоянно да търси паралели между сюжета на написания „пред очите му” роман и историята, която „чува” от Линда.

Раабе майсторски предава чувството за нарастващо напрежение. Историята е разказана от първо лице и читателят е заедно с Линда, докато тя се препъва по пътя към истината.

Героинята постоянно се съмнява в себе си и своите мотиви. Може ли да разчита на това, което е видяла в онази нощ? Наистина ли сестра й е толкова чиста и неопетнена, каквато я помни? Мелани Раабе умело ни държи в неяснота и заблуда. И успява да ни изненада с всеки свой следващ гросмайсторски ход.

Когато книгата е готова, за изненада на всички, Линда се съгласява да даде интервю. Само едно. В дома си. На единствения журналист, който знае за случая повече от нея – Виктор Ленцен…
Капанът е поставен. Но когато на вратата се позвъни, никой от тях няма да е сигурен за кого ще щракне той…

Мелани Раабе е актриса, блогър, журналист, драматург и сценарист. Тя е израснала в Тюрингия, Германия, и е завършила „Медии и литература” в университета в Бохум. Работи като журналист през деня и пише тайно книги през нощта. Носител е няколко награди за своите сценарии и разкази. „Капанът” печели приза на Щутгард за най-добър криминален дебют на годината. Мелани живее в Кьолн и в момента търси следващото си приключение. „Капанът” беше обект на ожесточени търгове и се нареди сред най-горещите криминални романи за изминалата година. Издаден е в 20 страни, а филмовите права са закупени от холивудската компания TriStar Pictures.