page contents Книжен ъгъл: „Призраци в моята глава” на математика Пол Трембли - екзорсизъм и риалити шоу
Предоставено от Blogger.

„Призраци в моята глава” на математика Пол Трембли - екзорсизъм и риалити шоу

29.5.16

Еднорог издава романа, спечелил тазгодишната награда „Брам Стокър”

“Призраци в моята глава” на Пол Трембли буквално ме смрази от страх, а аз не се плаша лесно”, казва Стивън Кинг за ужасяващата история на едно момиче, обсебено от духове, на фона на традиционен екзорсизъм и ултрамодерно риалити шоу. Романът повдига множество въпроси за връзката между спомените и реалността, науката и религията и самата същност на злото

Животът на семейство Барет, обикновена провинциална фамилия, започва да се разпада, когато тяхната четиринайсетгодишна дъщеря Марджъри проявява признаци на остра шизофрения.

Отчаянието на родителите ѝ се задълбочава, тъй като лекарите не са в състояние да спрат неудържимото плъзгане на Марджъри към бездната на лудостта. Докато домът им се превръща в къща на ужасите, те неохотно се обръщат за помощ към местен католически свещеник. Отец Уондърли предлага да прибегнат към екзорсизъм, тъй като вярва, че крехката тийнейджърка е обладана от духове. Същевременно свещеникът се свързва с местна продуцентска компания, която проявява интерес да филмира борбата на семейство Барет с демоните.

Фамилията е принудена да приеме предложението поради главоломно трупащите се сметки за лечение и четиримата скоро се превръщат в неочакваните звезди на хитовото риалити шоу „Обсебването”. Когато събитията в къщата на семейство Барет прерастват в истинска трагедия, шоуто и шокиращите инциденти, които то улавя, се превръщат в градска легенда.

Петнайсет години по-късно авторка на бестселъри интервюира Мери, по-малката сестра на Марджъри. И докато Мери си припомня тези отдавна отминали събития, случили се, когато тя е била само на осем години, на повърхността започват да изплуват дълбоко заровени тайни и болезнени спомени, които се сблъскват по неочакван начин с излъченото по телевизията.

„Призраци в моята глава” е заплетен психологически роман на ужаса, който повдига множество въпроси за връзката между спомените и реалността, науката и религията и самата същност на злото.„Великолепният роман на Пол Трембли „Призраци в моята глава” не е просто история на ужаса, а творба от по-сериозен калибър. Книгата спуска над читателя изящна мъгла от перфектно балансирана тайнственост, в която всеки сам решава кое е истина и кое - не”, пише Ню Йорк Таймс Бук Ривю. Филмовите права на „Призраци в моята глава” са откупени и лентата ще бъде продуцирана от компанията на Робърт Дауни Джуниър.

Пол Трембли е утвърден автор на редица романи на ужаса и психологически трилъри, сред които „Призраци в моята глава”, Disappearance at Devil`s Rock, No Sleep Till Wonderland и др. Негови разкази и есета са публикувани на страниците на множество вестници и са включени в разнообразни антологии с хорър насоченост. Авторът е многократен финалист за най-престижната награда в света на романите на ужаса -  „Брам Стокър”, а от 2016 година и неин лауреат с „Призраци в моята глава”. Трембли е завършил математика и преподава математически анализ. Живее в Бостън, Масачузетс.