page contents Книжен ъгъл: „Маргаритки“ - нежно полско цвете се превръща в кървав символ
Предоставено от Blogger.

„Маргаритки“ - нежно полско цвете се превръща в кървав символ

17.5.16

Нов трилър от Кристина Улсон, авторката на бестселъра „Пепеляшките“

Втората книга от криминалната поредица на отличената с наградата „Stabilo“ за „Най-добър криминален автор в Южна Швеция“ Кристина Улсон разкрива ужасяващата нишка на злото, която свързва три привидно нямащи нищо общо случая. Това е роман, в който жертвите на една трагедия злоупотребяват с жертвите на друга, а нежното полско цвете е превърнато в кървав и зловещ символ.  „Маргаритки“ е умело написан трилър, който пленява със своя реалистичен, но зловещ сюжет и разтърсва с напълно неочаквания си край.

През едно лято тийнейджърка е нападната и изнасилена недалеч от дома си. Петнадесет години по-късно мъж е убит и прегазен от кола, докато тича. В същия ден свещеник и съпругата му са открити мъртви в центъра на Стокхолм. Всички улики сочат, че духовникът е застрелял жена си, след което се е самоубил, но дали това е така?

Странните случаи не спират дотук. В нелегална квартира е затворен Али, имигрант от Ирак. Тези, които са му помогнали да избяга, искат от него насрещна услуга. А в това време млада шведка в Банкок започва да подозира, че поредицата от неприятности не са случайност, а нечия зла воля я изолира от останалия свят. Мистериите и престъпленията се редуват, а колкото повече напредва разследването, толкова повече случаят се заплита.

Шведската авторка Кристина Улсон отново събира впечатляващия екип следователи и създава също толкова впечатляващи образи на жертви и престъпници както в „Пепеляшките”. Алекс Рехт и талантливата му колежка Фредрика Бергман полагат много усилия, за да разплетат нишките на злото и да решат сложния и мистериозен случай.

Изключително интригуващи са образите на детективите в романа „Маргаритки“ – всеки със своите лични проблеми, объркани връзки и житейски трудности. Авторката умело и ненатрапчиво вплита в сюжета предисторията на техните професионални взаимоотношения, личните им травми и грешки, така че да събуди симпатията и съчувствието на читателите.

Още с първата си книга „Пепеляшките“ Улсон стъпва на върха на класациите за бестселъри и не отстъпва позицията си с месеци. Авторката е отличена с множество престижни награди в категорията най-добри криминални романи и е абсолютен фаворит на почитателите на жанра. Тя е работила и за шведските служби за сигурност, което отличава романите ѝ от всички други творби на световноизвестни автори заради реалистичните и провокативни сюжети.