page contents Книжен ъгъл: Прогонените гении на България - кои са те?
Предоставено от Blogger.

Прогонените гении на България - кои са те?

10.6.16

Георги Тошев*

"Прогонените гении на България" на Венелин Митев не е само книга с истории за българи, които разнасят духа на страната си по света. Това е биография на таланта, който не може да бъде пречупен от системата, не се побира в клишета и схеми.

Тя говори за любовта, която е по-силна от омразата. За болката от принудата да се разделиш с мястото, на което принадлежиш. Историите са носталгични, но не сантиментални. Създават усещането за един особен кръговрат. В тях времето и талантът си партнират, понякога отричат, за да се срещнат.

Историите се движат отвъд привидната сладост на успеха. Те са между възхода и падението на хора, осмелили се да следват мечтите си. Те са оптимисти, превърнали се в реалисти. Те са хора от плът и кръв, направили своя избор. Те не са задраскали миналото си.

Между тях е Асен Йорданов, останал непознат за много българи, който на 18 години конструира първия български самолет. Също така и Силви Вартан, която и днес с гласа си вдига света на крака.


И там някъде се вмества мечтата на един от най-богатите ни сънародници по света, Шефкет Чападжиев, който, осъществявайки мечтите на хиляди българи да успеят отвъд океана с честен труд, днес е на път да сбъдне една друга голяма мечта – да бъде първият българин, който ще полети като турист в Космоса.

В картините на подписващия се като BOYAN български художник в Париж Боян Райнов времето е невидим герой. То присъства още в рисунките, с които е илюстрирана книгата на Елюар „Красавиците и зверовете“. Както отбелязва авторът на предговора към същата книга Жан Кокто, „времето е всичко,което ни принадлежи, но за кратко“. По-късно времето ще бележи и скулптурните композиции на Райнов, които и днес могат да се видят във френската столица.

През годините имах шанса да срещна някои от героите в книгата – като Петър Увалиев в Лондон. Той беше проправил пътя на мнозина талантливи и можещи българи във Великобритания в годините на Студената война. И до днес, когато спомена името му в Би Би Си, колегите с респект си спомнят за него. За умението му да бъде балансьор в сложни и драматични ситуации.

Преди време във Франция се запознах с човека, изобретил уникалната автоматична скоростна безстепенна кутия инж. Румен Антонов. Респектът на френските изобретатели към неговия принос доказва силата на българския гений. Потъвайки в историите на българи, някои от които познавам, и други, с които се „запознах“ благодарение на журналистическия нюх на Венелин Митев, съм изправен пред въпроса за цената, която плаща талантливият. Колко струва смелостта да станеш част от света, да се заявиш и да се реализираш?

От тези срещи разбрах, че успелият човек никога не се оплаква. И никога не вини за избора си другите. Реализираният талант живее в настоящето на своя труд. Той е благодарен за шанса да се разгърне въпреки битките, репресиите и недоверието.

Кои са те?

Пиер дьо Ронсар има българско потекло
Анна дьо Ноай е потомка на Софроний Врачански
Асен Йорданов научи американците да летят
Асен Пейков печели конкурса за паметник на Леонардо в конкуренцияс 300 скулптори от 53 страни
Борис Христов е най-великият бас на ХХ век
Боян Райнов е низвергнат от България, дори брат му се отрича от него
Васко Абаджиев умира в изоставен вагон на хамбургската гара
Давид Перец е обвинен във формализъм – не рисувал в духа на соцреализма
Джон Атанасов постави началото на компютърната ера и промени света
Димитър Съселов откри най-далечната планета
Димитър Чернев изобрети магнетофонната касета и слънчевите батерии
Елена Николай не е приета в нашата консерватория – била „безнадеждно немузикална“
Жорж Папазов е първият сюрреалист в света
Иван Ночев помогна на американците да кацнат на Луната
Иван Странски е обявен за „фашистки елемент“
Йордан Мантаров откри нов закон в динамиката
Кирил Чуканов откри свободната квантова енергия
Кръстьо Кръстев възпира надпреварата в ядреното въоръжаване
Любомир Далчев оцелява след три опита да бъде ликвидиран
Милчо Левиев
има досие от над 1000 страници
Петър Петров изобрети електронния ръчен часовник
Петър Увалиев е сред най-големите интелектуалци на ХХ век
Румен Антонов е световен изобретател в автомобилостроенето
Самуил Рефетов е номиниран за Нобелова награда за медицина
Силви Вартан
вече половин век триумфира по света
Тодор Мазаров е обявен за новия Карузо
Шефкет Чападжиев е най-богатият българин в Америка
Юл Браун сбъдва идеята на Жул Верн за превръщане на водата в гориво

* Предговор към новата книга на известния журналист Венелин Митев, в която той сладкодумно разказва за знаменити наши сънародници, станали световноизвестни, след като са напуснали родината. Авторът вплита в разказа си малко известни факти, както и подробности от личния им живот. Сред героите на книгата са Пиер дьо Ронсар, Асен Йорданов, Борис Христов, Боян Райнов, Елена Николай, Васко Абаджиев, Джон Атанасов, СилвиВартан, Румен Антонов, Самуил Рефетов, Шефкет Чападжиев, Юл Браун и др. По пътя към успеха те никога не се предават, но и не забравят, че са българи, което изтъкват винаги.
„Прогонените гении на България“ (Книгомания) на Венелин Митев не е само книга с истории за българи, които разнасят духа на страната си по света. Това е биография на таланта, който не може да бъде пречупен от системата, не се побира в клишета и схеми.  Тя говори за любовта, която е по-силна от омразата; за болката от принудата да се разделиш с мястото, на което принадлежиш. Историите са носталгични, без да са сантиментални. Създават усещането за един особен кръговрат. В тях времето и талантът си партнират, понякога отричат, за да се срещнат. – Георги Тошев
Венелин Митев е автор на „Големите любови на български поети и писатели“, „Големите любови на български артисти, музиаканти и художници“, „Големите любови на български царе, министири и авантюристи“ и други документално-художествени книги, както и на четири стихосбирки, последната от които – „Скитник между звездите“ е издадена в Джурджавац (Хърватия) на есперанто.