page contents Книжен ъгъл: Още приключения със смахнатия учен доктор Проктор
Предоставено от Blogger.

Още приключения със смахнатия учен доктор Проктор

7.6.16

Йоана Ванчева
ЕМАС

Днес ви представям последната книга от много, много смешната детска поредица на норвежеца Ю Несбьо - "Доктор Проктор и големият банков обир". Казвам последна, защото поне засега не знаем дали е запланувана още някоя.

Норвежкият писател Ю Несбьо става световноизвестен с криминалните случаи на инспектор Хари Хуле, спечелили му десетки милиони почитатели из цял свят и донесли му множество награди и интерес от холивудските филмови студиа. Но въображението му не може да се ограничи дотам – преди години, след като тогава малката му дъщеря го моли да напише за нея наистина смешна книга, в главата на Несбьо се ражда идеята за „Пръц-прахът на доктор Проктор“. Книгата се радва на такъв успех, че последват още, а сега на български излиза последната, четвърта част от шантавата поредица.

На улица „Оръдейна“ в норвежката столица Осло живеят трима герои, които все намират в какво приключение да се впуснат: прилежната Лисе, непоправимият оптимист Бюле и ексцентричният, да не кажем смахнат учен доктор Проктор, създател на прословутия пръц-прах, на праха за пръцконавти и на още безброй гениални изобретения.
След като спират нашествието на лунните хамелеони, пътуват назад във времето, предотвратяват битката при Ватерло и извършват куп други подвизи, самият норвежки крал се обръща към нашите приятели с молбата да спасят не какво да е, а бъдещето на цяла Норвегия!

За Лисе, Бюле и професора невъзможни неща няма и те мигом се заемат с трудната задача. А бъдещето на страната е застрашено, защото трима изпечени бандити, братята Хрус, задигат последното златно кюлче, останало в националния трезор. Единственият начин норвежката банка да си върне кюлчето и страната да избегне фалита е някой да се внедри в престъпната банда и да проучи къде са скрили плячката. Агент под прикритие, който да заблуди братята Хрус, че е на тяхна страна и могат да му имат доверие... Какъв по-подходящ кандидат за такава роля от изобретателния Бюле? Амбициозният дребосък взема мисията си присърце, измисля нови правила за покер, които го облагодетелстват, хитрува като изпечен мошеник и изобщо влиза в ролята на изкусен манипулатор – само и само да спаси скъпоценното кюлче!

Готов е дори да излапа буламачите на страховитата мама Хрус, а нейното меню включва от гнусни по-гнусни „специалитети“: Бирмингамски пудинг, чипс от нокти и Дядова кашлица. Геройствата му обаче не свършват дотук. Бюле ще проникне в най-непробиваемия трезор в света, защитен с лазерни лъчи, врата от закалена стомана и шифър от тринайсет числа и четири букви, ще се качи върху малката стрелка на лондонската часовникова кула Биг Бен и ще попадне в плен на безскрупулния бизнесмен Максимус Рублов, поръчител на куп банкови обири, за да си набави средства за купуването на най-голямата футболна звезда: Ибраналдовес! А колкото до Лисе... тя извършва не по-малък подвиг от дребничкия си приятел: макар и скарана с футбола, тя участва във финала за купата на Англия! Дали в крайна сметка успяват? Що за въпрос, при условие че ръководителят на мисията им е малко чалнат професор, който кипи от идеи...