page contents Книжен ъгъл: Литературни тайни сеят смърт
Предоставено от Blogger.

Литературни тайни сеят смърт

19.7.16

„Ера“ представя „Убийства в Шведската академия“ от Мартин Олчак

В нощта на 14 май 2012 г. постоянният секретар на Шведската академия е застрелян в парка „Берцелиус“. За престъплението е използван револвер от XIX в.  На следващия ден още 4-ма членове на Академията са убити със същото оръжие.
Безмилостен и хладнокръвен убиец е на свобода…

Новината бързо завладява световните медии, а шведската полиция е изправена пред невиждано до сега в историята на страната издирване на престъпник. Останалите живи 13 членове на Академията са поставени под строга охрана, но това не спира извършителя. Един по един те са убивани – всеки следващ по все по-впечатляващ начин.
Кой преследва тези, които присъждат Нобеловата награда за литература?

Клаудия Родригес от Национално звено „Убийства“ поема разследването.  Съвсем скоро тя се обръща за помощ към Лео Дорфман, собственик на антикварна книжарница и неин стар познат, тъй като осъзнава, че има нужда от помощта на експерт по литература. Защото ключът за разгадаването на убийствата води към тайни на литературния свят, пазени грижливо 100 години…

„Убийства в Шведската академия“ съчетава напрегнатото действие на „Шифърът на Леонардо“ от Дан Браун, заплетения сюжет на „Десет малки негърчета“ от Агата Кристи и загадъчността в книгите на Карлос Руис Сафон.

В духа на добрата детективска история, романът на Олчак е свеж бриз в скандинавската криминална традиция, подправен с гениално разпръснати улики, изобретателни герои, интелигентно написан сюжет без клишета и неподозирани тайни за едно недостъпно затворено общество.