page contents Книжен ъгъл: „Вътрешна сигурност” - предисторията в книга
Предоставено от Blogger.

„Вътрешна сигурност” - предисторията в книга

18.7.16

Романът „Вътрешна сигурност. Бягството на Кери” (Сиела) на американския автор на шпионски трилъри Андрю Каплан проследява въвеждащите събития в едноименния хитов сериал (Homeland) на американската телевизия Showtime, отвеждайки ни дълбоко в ума на главната героиня – агентът на ЦРУ Кери Матисън. Книгата разкрива и редица неподозирани факти за останалите герои в суперуспешния шпионски трилър.

Кери Матисън – проницателната агентка на ЦРУ, която успя мигновено да плени милиони зрители по света още с първите епизоди на едно от най-обсебващите телевизионни явления, какъвто безспорно е сериалът „Вътрешна сигурност”.  Американската продукция по телевизия Showtime разказва за борбата на ЦРУ с терористични организации в Близкия изток и е базирана на израелския сериал Hatufim, който е създаден от Гидиън Раф.

В романа „Вътрешна сигурност. Бягството на Кери” Матисън се изправя срещу клона на „Ал Кайда” в Ирак – терористична организация, която по-късно ще се влее в Ислямска държава. Книгата описва някои от процесите в Близкия изток, които са довели до заплетената ситуация в Ирак, Сирия и Ливан днес.

Сериалът „Вътрешна сигурност” е своеобразен телевизионен феномен с пет награди „Златен глобус” и шест „Еми”.  Само преди седмица последният сезон от поредицата получи още две номинации за „Еми 2016” – за най-добър драматичен сериал, заедно с „Игра на тронове” и „Къща от карти”, и за най-добра актриса в драматичен сериал за ролята на Клеър Дейнс като Кери Матисън.

През 2011 г., когато стартира първият му сезон, „Вътрешна сигурност” обира овациите не само на публиката, а и на иначе безпощадната критика. Американското списание TV Guide  го обявява за най-добрия сериал за 2011 г., а сайтът Metacritic го поставя под № 2 в списъка на най-добрите телевизионни предавания за годината, давайки му рейтинг 92 от 100, базиран на мненията на 29 критици.

В България сериалът започва на 12 септември 2014 г. по bTV, а през май тази година стартира премиерно и трети сезон. Хубавите неща се случват бавно и това важи с особена сила за „Вътрешна сигурност”. Поредният сезон ще се излъчи в началото на следващата година, а през това време феновете могат да бъдат сигурни: познатата от сериала заплетена сюжетна линия присъства и в романа – напрежението и неочакваните обрати са гарантирани до самия край.

Андрю Каплан е известен със своите шпионски романи, превеждани на повече от 20 езика. Книгите му са определяни като „златен стандарт” в жанра, а „Вътрешна сигурност. Бягството на Кери” е първият му роман по сериала.