page contents Книжен ъгъл: Нашият Ромен Гари
Предоставено от Blogger.

Нашият Ромен Гари

9.8.16

Петко Тодоров

След романите получихме и дипломатическите му доклади от София

Дядо му избягал от Венеция в Русия по времето на Петър I, панаирджийски артист, ясновидец, маг и какво ли не, лекувал Екатерина Велика от запек и т.н.

Баща му не отстъпвал по забележителност, имал жена с 2 години по-възрастна от сина си. И синът се влюбил в нея.Сега е писател на 200 години. Ще умре когато се роди достойният да поеме щафетата на любовта.

Ромен Гари в „Чародеите” (изд. „Леге Артис”). Последният писател-чародей. С безмерното мистификаторско въображение.

Получихме и „Нататък билетът не важи” (изд. „Фама+”). Пак фатална жена, много по-млада от героя богаташ, когото възрастта хвърля в безумни начинания.

Получихме най-сетне и дипломатическите доклади на Гари от София за 1946-а и 1947 г. в „Ромен Гари и френската дипломатическа поща” (изд. „Сиела”). Тук е първото му дипломатическо назначение:
„Никога нормална демокрация не е съществувала в страната. Никога свободни и открити избори не са се провеждали; достатъчен е бил държавен преврат, за да се свали правителство, създадено в резултат на някакви съмнителни избори, а режимите, установявани от тези преврати, винаги са били признавани от другите държави – включително и от тези, които днес отказват да признаят правителството на Отечествения фронт”.

Прелюбопитни анализи. Подозрението е, че и ние сме досипали нещо върху таланта му. Героят-чародей:  „Изтръгнете илюзията от човешката душа, и цивилизацията ще изгуби най-красивите си песни – и с гласа си на евнух няма да има за какво да ви говори”.