page contents Книжен ъгъл: „Свидетел на огъня“ – ужасяващ психотрилър за най-тъмните кътчета от човешката душа
Предоставено от Blogger.

„Свидетел на огъня“ – ужасяващ психотрилър за най-тъмните кътчета от човешката душа

13.9.16

Под псевдонима Ларш Кеплер съпрузите Александър и Александра Андорил създават още една шведска сензация в криминалната литература

Третото заглавие от шведската сензация в криминалната литература Ларш Кеплер - „Свидетел на огъня“ - е умело изграден роман, в който  напрежението и страхът растат с всяка прочетена страница. Читателите вече познават писателската двойка от двете книги, издадени от „Ентусиаст“ досега –  „Хипнотизаторът“ и „Договорът ПАГАНИНИ“.

Страховитата история в романа „Свидетел на огъня“ отвежда читателя в дом за момичета с деструктивно поведение, където са намерени в кръв една от възпитаничките и медицинската сестра. Откриват непълнолетната Миранда в леглото в оплискания с кръв изолатор, закрила очи с длани, и с кърваво петно до главата ѝ. Мъртвото тяло на Елисабет Грим е заключено в бившата пивоварна до дома. Друго момиче е безследно изчезнало, оставяйки след себе си кървави дири. Вече е ясно, че наоколо дебне убиец.

В същото време една отчаяна жена съобщава в полицията, че някакво странно момиче е откраднало колата ѝ и е отвлякло четиригодишния ѝ син. Никой не е видял нищо. Свидетели няма. Инспектор Юна Лина поема тези два случая, между които на пръв поглед няма нищо общо. Когато започва да търси отговори, се задействат мощни унищожителни сили.
Напрежението и страхът растат, а сюжетът става все по-напрегнат и по-заплетен.


Безцеремонният и понякога груб инспектор Юна Лина е твърдо решен да разплете жестоката загадка и да намери бруталния убиец. За целта той прибягва до спорни методи в хода на своето разследване – допитва до медиум, но все пак разчита на това, което сам вижда.

Със своя трети роман Ларш Кеплер затвърждава позицията си на най-популярния автор на трилъри на Швеция. Книгата е невероятно умело изградена с наситен и богат на нюанси сюжет. „Свидетел на огъня“ е истински психотрилър, който буди ужас и разкрива най-тъмните кътчета от човешката душа.

„По-експресивен от Менкел, социално ангажиран като Ларшон, Кеплер най-много се доближава до Несбьо и неговия готически екстаз“ – пишат световните медии за книгата. „Дъ Телеграф“ наричат романа „брилянтен, добре написан, изключително удовлетворяващ“, а „Ивнинг Стандарт“ го определят като „най-добрият скандинавски психотрилър!“

Авторите на сензационните шведски психотрилъри – съпрузите Александър и Александра Андорил, в живота са щастливо семейство с три дъщери. В литературата те са избрали псевдонима Ларш Кеплер за своя писателски тандем в знак на почит към световноизвестния шведски писател Стиг Ларшон и големия учен Йохан Кеплер. Александър и Александра имат свои отделни творчески биографии и известност, но решават да създадат нова идентичност, с която читателите да свързват съвместните им криминални романи.

Към днешна дата поредицата за упорития финландски инспектор Юна Лина е продадена в 40 страни, с тираж над 6 милиона копия по света и 3 милиона само в Швеция. Успехът на скандинавската двойка е толкова голям, че писателският им талант е забелязан и от филмовата индустрия.

За Ларш Кеплер

Съпрузите Александър (р. 1967) и Александра (р. 1966) Андорил пишат романи и поотделно, но през 2011 г. излиза „Хипнотизаторът“ и така се „раждa“ Ларш Кеплер. Още от първия прочит на ръкописа издателят Алберт Бониер разбира, че в ръцете си държи бъдещ бестселър – трилър, който ще те накара да си гризеш ноктите от страх.

В едно интервю, на въпроса как са могли да напишат толкова смразяващ трилър като „Хипнотизаторът“, и въобще защо шведските трилъри са толкова добри, те обясняват: „По някакъв начин шведското общество е много добро, почти перфектно на повърхността си, а това подтиква писателите да видят онова, което се крие под нея... Ние се чувстваме сигурни в Швеция. Ето защо можем да пишем тези ужасни книги и да открием онова, което е истински плашещо…“

Александър Андорил има девет свои книги преди „Хипнотизаторът“, но с никоя не е преживял толкова голям успех и световната слава така, както с този първи роман на Ларш Кеплер.
Александра Коельо Андорил и Александър Андорил вече се радват на успеха на своя шести трилър. Двойката живее в Стокхолм с трите си дъщери – само на една крачка от шведското седалище на Скотланд Ярд. Научете повече за автора и книгата на: http://www.larskepler.com/