page contents Книжен ъгъл: Тръгна ли четвърта индустриална революция
Предоставено от Blogger.

Тръгна ли четвърта индустриална революция

27.11.16

Петко Тодоров

И какви са благата й

91% от участвали в проучване очакват, че през 2025 г. 10% от хората ще носят облекло, свързано към интернет, а 86% - че това са 10% от очилата за четене; 84% - че първият 3D отпечатан автомобил ще е в производство; 82% - че търговията ще предлага първия имплантируем мобилен телефон; 78% - че 10% от автомобилите по американските пътища ще са безпилотни; 76% - че ще е извършена първата трансплантация на отпечатан 3D черен дроб...

По доклад на Световния икономически форум от 2015 г., припомня Клаус Шваб в „Четвъртата индустриална революция” (изд. „Хермес”). Основател и безсменен президент на Световния икономически форум в Давос.

„Намерението ми е с написването на тази книга да създам нещо като „буквар” за Четвъртата индустриална революция – какво представлява тя, какво ще ни донесе, по какъв начин ни въздейства и какво можем да направим, за да впрегнем нейната мощ за общото благо”.

Тя е още в началото: „Има 4 основни физически проявления на технологичните мегатенденции, които се виждат най-лесно заради материалния си характер: автономни автомобили, 3D печат, роботика, нови материали”. Допълват ги „цифровите” и „биологични” мегатенденции.

До тук с медийния оптимизъм. Шваб се самопредставя като „прагматичен оптимист”. И изрежда ефектите от всяка мегатенденция в три части: положителни въздействия, отрицателни въздействия, неизвестни или „нож с две остриета”.

Неизбежен подход. Няма причини да се крият негативите, големите частни интереси са другаде. Та тази революция се задава с опасността от главозамайваща технологична безработица, „технологичните иновации не успяват да доведат до по-високи нива на производителност”, „морското дъно и Космосът вероятно ще стават все по-милитаризирани”, „неравенството в повечето държави се увеличава... Днес полагането на труд от „средната класа вече не гарантира начин на живот, характерен за средната класа”...

Чакаме думата на прагматичните песимисти.