page contents Книжен ъгъл: Как почна нашата Гражданска война
Предоставено от Blogger.

Как почна нашата Гражданска война

7.11.16

Петко Тодоров

И кой отчужди народ от държава

„Денят на 28 септември 1918 г. бе първият от бъдещата братоубийствена Гражданска война в България”, Георги Марков в „Голямата война и българският меч над балканския възел 1914-1919. Разсичането”. Първата книга беше „Заплитането” (изд. „Захарий Стоянов”).

Почти почасова хроника на българското участие в Първата световна война. Невероятни снимки. На въпросния ден 2500 разбунтувани и напуснали фронта войници пристигат в София с 5 влака от Радомир и Перник и са посрещнати с куршуми на Захарна фабрика от юнкерите. Първата заповед е издадена на 25 септември: „Да се заловят и изтребят клетвопрестъпниците, като не бъдат допускани до столицата!”.

„Бунтовниците по-скоро се бяха насочили към столицата, тъй като единственият железен път, който можеше да ги отведе към домовете им, минаваше през София, а не толкова за да опожаряват двореца и Министерския съвет”, обяснява историкът.

Германия изтегля войските си от Македонския фронт и зарязва българските срещу превъзхождащ противник. И изгладнелите, въшлясали и обезверени, воюващи вече 6-та година мъже се вдигат на бунт. Германците обещават да върнат подкрепа, но само толкова, в замяна пращат в София войска да спасява властта. Финал на започналите като справедливи за нас войни и национална катастрофа.

Историкът зове за поклон пред героите. Обвинява Фердинанд и обкръжение. Почналата гражданска война ще се проточи гореща с десетилетия, днес се усеща като студена. Разделение на обществото. Марков „разбира” бунтовниците, не ги „оправдава”. Да де, ама кой ги доведе до въпросното положение?

Ще да е прав професор Минчо Драганов, дето настояваше, че отчуждението между държава и народ не иде от турско, а от същата дата. Да си спомним патриотичния екстаз от 1912 г. Някой бива да преглътне кръчмарската словесна дъвка за задължителното ни коалиране с губеща велика сила и да бръкне в дълбокото.

Къде е примерно компрадорското коренче на нашенската буржоазия? Студената гражданска война не е окончателно решение.