page contents Книжен ъгъл: Катерина Сфорца, аленокосата графиня, италианската лъвица, музата на Ботичели
Предоставено от Blogger.

Катерина Сфорца, аленокосата графиня, италианската лъвица, музата на Ботичели

8.11.16

Роман за необикновения живот на една необикновена жена от Джийн Калогридис и издателство „Емас“

От портрета на Лоренцо ди Креди ни гледа млада светлоока жена с изящни, нежни черти и високо чело. Образец на идеала за красота на Ренесансова Италия. Изражението на очите е замислено, а може би тъжно, но устата издава воля и решителност.

Ръцете подреждат жасмини, ала мисълта явно е отлетяла някъде надалече. Домашният уют и женските занимания някак не прилягат на това лице. Защото лицето е на Катерина Сфорца, аленокосата графиня, италианската лъвица, музата на Ботичели.

Тази жена, живяла преди половин хилядолетие, е оставила диря в историята не само със славата за своята хубост. Нейният бурен живот и нейната личност, надхвърлила рамките на епохата, продължават да занимават умовете на учени и творци до днес. Неотдавна я гледахме в сериала „Борджиите“, Сфорца е героиня дори от култовата електронна игра „Assassin's Creed“. А неотдавна излезе цяла книга, обосноваваща отдавнашната теза, че в платното си „Мона Лиза“ Леонардо е изобразил именно тази необикновена жена.

Но коя е Катерина Сфорца, откъде е дошла и как е протекъл целият ѝ живот? Това ще узнаете от романа „Катерина Сфорца. Алената графиня“ на Джийн Калогридис, която пресъздава Ренесансова Италия така, както Филипа Грегъри – Англия на Тюдорите. Известна е у нас с книгата си за друга велика италианка – Катерина ди Медичи. И двете заглавия са част от серията „Известните жени в историята“ на издателство „Емас“.

Херцог Галеацо, един от последните представители на миланската династия Сфорца, е оставил име на жесток и брутален владетел, баща на неясен брой деца от неясен брой майки. Но сред четата от отрочета Галеацо боготвори едно – извънбрачната си дъщеря Катерина. Отличаващо се с впечатляваща красота, наследило неговия пъргав ум, безстрашие и безцеремонност, момичето расте под специалните му грижи, получава солидно образование, учи военно дело и фехтовка наместо ръкоделие.

Мълвата за красотата на младата Сфорца стига до Рим и папа Сикст IV я иска за жена на сина си Джироламо, като дарява семейството с два града – Имола и Форли. Катерина влиза триумфално в Рим като графиня и започва бляскав живот.

Ала времената се менят, съпругът й бива убит и Катерина поема сама управлението на своите градове. А в тези времена управлението означава и войни. Младата графиня печели битка след битка,  управлява с твърда ръка и в разрез с обществените порядки приема открито любовниците си.

Но папа вече е Александър VI, а неговият незаконен син Чезаре Борджия държи върховенството над цялата военна мощ на Светата църква. Той не е забравил, че преди години красивата графиня го е отблъснала... Вълнуващата история на една от най-знаменитите жени на италианското Възраждане, чиято страст и воля не знаят граници.