page contents Книжен ъгъл: Писмо от „Сиела”: През 2017 - множество изненади за четящия човек
Предоставено от Blogger.

Писмо от „Сиела”: През 2017 - множество изненади за четящия човек

21.12.16

През новата 2017 г. издателство „Сиела” ще продължи да радва почитателите на стойностната литература – както българска, така и чуждестранна. Гарантираме ви, че 2017-та ще бъде изпълнена с нови книги от утвърдени български и преводни автори, с доказани класики и редица знакови заглавия, завладели читателите по целия свят.

Приготвили сме множество изненади за четящия човек – от новата книга на Фредрик Бакман „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг” през пиесите на Георги Марков до духовния манифест на Никос Казандзакис „Аскетика. Спасителите на Бога”. Ерих Мария Ремарк е казал, че „да се родиш глупав не е срамно, срамно е само да умреш глупав”, затова ние от „Сиела” ще продължим да издаваме книги за всяка възраст, вкус и интереси и занапред.
Първата голяма изненада за 2017 г. от „Сиела” е новият роман на изтъкнатия писател и главен редактор на издателството Захари Карабашлиев. Цели 23 тиража и повече от 8 години изминаха от излизането на емблематичното „18% сиво”, чието ново допълнено издание с бонус материали се появи в лимитиран тираж през септември 2016 г. Сега е време да притаим дъх в очакване, защото новият роман на Карабашлиев – „Свобода”, е на хоризонта!
Друг признат български писател – Алек Попов, ще зарадва многобройните си фенове с продължението на първия партизански роман, написан след края на комунизма – „Сестри Палавееви в бурята на историята”. От излизането си през 2013 г. трагикомичната история на двете близначки не е спирала да разсмива любителите на качествения хумор, а през 2016-та „Сестри Палавееви” превзе и театралната сцена, печелейки награда „Икар” в категория „Дебют” (Боряна Братоева и Мила Люцканова), както и 3 номинации за Аскеер.
През 2017 г. в общо издание ще бъдат публикувани и пиесите на големия Георги Марков, както и нова книга от журналистката Веселина Седларска, чийто първи роман – „Кладенецът”, се появи преди месец. През февруари се очаква и художественият сборник „Аз искам да бъда свободен. Разкази за Левски” на писателя Димитър Дишев.
Установената от години линия в издаването на класическа литература ще продължи и през идната година. С логото на „Сиела” ще видим нови издания на „Младите лъвове” на Ъруин Шоу, втори том на „Винету”от Карл Май, „Пилето” и непубликуваното на български досега негово продължение „Ал” от Уилям Уортън, последният голям роман на Кърт Вонегът „Фокус бокус”, неиздаваната у нас история „Фантастичната гондола” от детския класически автор Джани Родари и др.
Помислили сме, разбира се, и за привържениците на съвременната проза. Още през януари ще излезе „Химикът” от сензацията в тийн литературата Стефани Майър, а по-късно през 2017-та ще се появят третата част на бестселъра „Алена кралица” – „Кралска клетка”, от Виктория Айвярд, както и продълженията на „Бляскавият двор” на Ришел Мийд („Среднощният диамант”) и на хитовата еротична история „Прелъстена” от Мередит Уайлд.
Удостоените с наградите на читателите в Goodreads за 2016 г. „Salt to the Sea” от Рута Сепетис, мемоарът на Пол Каланити „When Breath Becomes Air” и последната част от трилогията „Червен изгрев” на Пиърс Браун – „Утринна звезда”, също ще бъдат преведени на български в рамките на следващите 12 месеца. Очакват се също ново от Джош Малерман – романът „Къщата на езерното дъно”, и сборникът с разкази „Приказки за родината” на видния руски фантаст Дмитрий Глуховски.
През януари ще се появи „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг” от Фредрик Бакман, а по-късно през годината ще има и още от любимия шведски писател. Към това добавяме и „Виждам те” – втория роман на Клеър Макинтош, която преди няколко месеца бе удостоена с най-популярната награда за криминална литература на Великобритания Theakstons Old Peculier Crime Novel за дебютната си книга „Оставих те да си отидеш”; историческия роман „Треска за лалета”, по който е заснет едноименният филм с Алисия Викандер и Кристоф Валц (2017); романа „The Dollmaker of Krakow” от Р. М. Ромеро; ново от колоритния Българ; продължението на „Вещерът” от Сапковски; „Гневът и гордостта” на Ориана Фалачи...
Ще издадем и още от Стивън Кинг, Рей Бредбъри и Нийл Геймън, както и биографиите на Йохан Кройф и Ердоган.
Както стана ясно наскоро, в новата поредица на „Сиела” „Власт и отговорност” също се очакват силни заглавия – автобиографичната книга на Михаил Горбачов „След Кремъл. Новата Русия” и „Dealing with China: An Insider Unmasks the New Economic Superpower” на Хенри Поулсен.
В правната редакция на издателството ще излязат сериозни издания като „Финансово право” от проф. Иван Стоянов, коментарната книга на доц. Ралица Илкова „Документни престъпления” (част от поредицата „Практика на ВС и ВКС по наказателни дела”), както и нови заглавия в поредицата „Предизвикай правото” – „Общият административен акт” от д-р Васил Петров и сборникът „Предизвикай: Давността!”.
И това далеч не е всичко! Очаквайте още много от нас, защото ние издаваме повече.