page contents Книжен ъгъл: Не просто чудовище
Предоставено от Blogger.

Не просто чудовище

10.1.17

„Последният крал на Шотландия“ от Джайлс Фодън. Оскар и Златен глобус за Форест Уитакър в едноименния филм

„Шокиращо сюрреалистичният суров материал, от който е изграден характерът на Иди Амин, е втъкан комплексно в тъканта на романа. Амин на Фодън не е просто чудовище, той е по мистериозен начин трогателен и почти привлекателен, дори когато показва гордо замразената отрязана глава на един архиепископ. Това е истински полет на въображението“ пише „Дейли Телеграф“ за  „Последният крал на Шотландия“ (Унискорп).

Това е най-популярният политически трилър на прочутия автор на трилъри Джайлс Фодън. Фодън е израснал в Африка точно в годините, които описва в романа, и познава не само историята на Уганда, но и нейната топография, флора и фауна, нейните митове и легенди, нейния дух, а времето, през което е работил като журналист (бил е редактор в Медиа Уик и „Гардиън“), добавя политическа острота и аналитичност на повествованието.

Поведението на диктатора Иди Амин и годините, в които е тероризирал населението на Уганда, без съмнение са интересен обект на описание, но Фодън намира друг психологически похват, за да ни „вкара“ в тази толкова чужда за нас реалност – той ни разказва историята през погледа на ирландския лекар Никълъс Гаригън – млад, симпатичен, наивен, често нерешителен и колеблив, който не може да устои на чара на диктатора и се сближава с него, въпреки очевидните доказателства за неговата корумпираност и престъпления.

Това сближаване е колебливо като самия Гаригън, неясно за самия него, много често в пълно противоречие с човешките му принципи, а читателят през цялото време се опитва да открие мотивите за действията му. За сметка на емоционалната си сдържаност ирландският лекар разказвач удивлява с невероятната си наблюдателност към околния свят и усет към детайла.

Благодарение на това тази част на Африка и времето на диктаторския режим на Иди Амин оживяват с такава яркост и плътност на описанието, че на моменти ще ви се струва, че сте се телепортирали във времето и пространството и сте станали част от историята. Това е книга, която ще ви държи в плен до последната си страница като криминално четиво, въпреки че убиецът през цялото време е известен. Незабравим е и образът на Иди Амин в изпълнение на Форест Уитакър (Оскар и Златен глобус през 2007) в едноименния филм на Кевин Макдоналд, пожънал също така огромен успех.Следва откъс в превод на Светлана Дичева.

Той беше изпълнен с твърде много противоречия, точно както съзнанието ми е изпълнено с неговия образ, дори днес. Представям си го седнал в кресло в блестящата си синя униформа от военната авиация няколко седмици по-късно, с кръстосани крака и бастун върху коленете. Върху раменете му беше преметната широка лента с обичайната гъста редица медали върху гърдите. Единият беше Кръст Виктория, изработен по поръчка на Амин от „Спинкс“, лондонските бижутери, само дето на него пишеше „Победен кръст“. Или как вдига наздравица на поредния банкет и как се разхожда по улиците, заобиколен от свитата си. Представям си го как протяга ръка, за да потупа по рамото огромна бронзова статуя на самия себе си. Той, облечен в английски костюм от три части, как поздравява представителите на бизнеса. Амин в тога и с академична шапка с пискюл по време на реч в качеството му на ръководител на департамента по политически науки в университета. Как седи край басейн и как пали цигара на придружаващата го млада жена. Как инспектира парк от черни автомобили Мерцедес-Бенц. Той с Кенята, с Ясер Арафат, с Мобуту. Как танцува военен танц с копие в ръка. Как показва на гостуващи знаменитости ескадрила с изтребители МиГ в Ентебе. Амин с Фидел Кастро, с Курт Валдхайм, с Тито. Със семейството си: синовете – малкият Макларен, Маккензи, Кембъл, Муанга или Мозес, облечени в камуфлажни дрехи като баща си; съпругите по реда, в който се появяват на сцената, а после изпадат в немилост. Той (отново) с Муанга, как се преструва че се цели в момчето с пистолет играчка. Момчето, също с пистолет играчка в ръка, но насочен към пода, а детето се колебае какво да направи. Амин, намръщен, смеещ се, със стиснат юмрук пред устата.
Той с бебе в ръце.
Как кара джип сред ликуваща тълпа.
Амин сам.
Амин и аз.

Джайлс Фодън е роден в Уоруикшър, Англия, през 1967 година. Когато е на пет години, семейството му се премества в Африка, където живее в различни страни (включително Уганда) до 1993 година. Освен наградата за дебютен роман „Уитбред“ през 1998 г.,  романът „Последния крал на Шотландия“ печели и наградата „Съмърсет Моъм“, наградата „Бети Траск“,  наградата „Уинифред Холтби“.
 Вторият роман на Джайлс Фодън Ladysmith (1999) получава хвалебствени отзиви от „Таймс“ и е определен от изданието като „чудесна старомодна приключенска история, увлекателен разказ за един исторически период“. Последният му роман „Турбуленция” (2009) разказва за група метеоролози в края на Втората световна война.