page contents Книжен ъгъл: Необикновената съдба на „Морис, или къщичката на рибаря”
Предоставено от Blogger.

Необикновената съдба на „Морис, или къщичката на рибаря”

13.3.17

Мили деца, добре дошли при Мери Шели! Две години след излизането на „Франкенщайн” майсторката на хоръра пише светла история за деца

Мери Шели, авторката на „Франкенщайн”, с детска книжка? Невероятно, но факт! Историята „Морис, или къщичката на рибаря” вече е в книжарниците с емблемата на издателство „Лист”.

В света на литературата това произведение е определяно като сензация. Написано е през 1820-а - две години след излизането на „Франкенщайн, или новият Прометей”, но вижда бял свят чак през 1998-а.

Ръкописът е открит случайно година по-рано в старо имение в Тоскана. В една кутия сред други документи собственичката на аристократичния дом намира две тънки тетрадки. Страниците им са гъсто изписани с вълнуваща история за изгубено дете, а най-отгоре на първата се вижда посвещение от авторката: „На Лорет от нейната приятелка госпожа Шели”.

С публикуването на „Морис, или къщичката на рибаря” за първи път в България, издателство „Лист” отбелязва 220-годишнината от рождението на основоположничката на хорър жанра.

Единствената, позната засега детска история в творчеството й, е пропита с малко тъга и много надежда. Тя е разказ за красиво и чувствително момче. Докато търси своя дом между страниците на творбата, то намира убежище във всяко читателско сърце.

„Морис, или къщичката на рибаря” е второто заглавие от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” след „Котаракът и Дяволът” от Джеймс Джойс. Преводът е на Боряна Даракчиева, а илюстрациите - на Мила Янева-Табакова.