page contents Книжен ъгъл: „Прокълнатите кралици“ - жени се впускат в неизвестното
Предоставено от Blogger.

„Прокълнатите кралици“ - жени се впускат в неизвестното

14.3.17

Нова книга от Кристина Морато - авторката на „Непокорните диви“,  повдига завесата на живота на велики жени от световната история

Императрица Сиси, Мария-Антоанета, Кристина Шведска, Евгения де Монтихо, кралица Виктория, Александра Романова – шест жени, които са оставили дълбока следа в историята и многократно са били извор на вдъхновение за Холивуд. Какъв обаче е бил истинският им живот зад привидната вълшебна приказка?

Безброй филми и романи са ни показвали съдбата им и най-вече привлекателните страни от живота им, но всички те са преживели и много нещастия. Общото помежду им е самотата, носталгията, липсата на любов и разочарованието, че не могат да дарят наследник на държавата. Изпитали са болката от смъртта на децата си, огорчението от разбитите си бракове и са се чувствали странници в кралските дворове, където не са били приети радушно.

„Прокълнатите кралици“ разказва историята на съпругите на най-великите в света, които напускат родината си и се впускат в неизвестното, без да познават хората, езика и обичаите на страната, в която отиват.

Някои, като Сиси, са станали владетелки против волята си, други, като Кристина Шведска, са скандализирали съвременниците си с екстравагантното си поведение и със стремежа си към свобода. Мария-Антоанета и Александра Романова завършили живота си по много трагичен начин, а кралица Виктория и Евгения де Монтихо изиграли ролята си с изключително достойнство.

Чрез личните им дневници и семейната им кореспонденция Кристина Морато ни разкрива човешкото лице на тези шест владетелки, които не са имали възможност да избират съдбата си.

Ексцентрични, капризни, непримирими, амбициозни... Зад блясъка на житейския път, изпълнен с привилегии, богатство и власт, всички те са били жени от плът и кръв, принудени да носят на плещите си тежкото бреме на цели империи.

Кристина Морато е родена през 1961 г. в Барселонa. Завършва журналистика в родния си град. Още съвсем млада, преди да завърши висшето си образование, започва да пътува като военен репортер в различни горещи точки в Централна Америка. Впоследствие решава да продължи да обикаля света с фотоапарата си, но акцентът в репортажите ѝ вече е положението на жената в развиващите се страни. Тази нейна мисия я отвежда в Африка, Азия и Южна Америка. През 2005 г. се озовава за първи път в Близкия изток и този район се превръща в място на действието на две от книгите ѝ.

През всичките тези години тя редува пътешествията с работата си на журналист, режисьор на телевиозионни предавания и сътрудник в радиото. А желанието ѝ да извади от забвение историите на велики пътешественички и изследователки я подтиква да публикува книгите си „Безстрашни пътешественички и авантюристки“, „Кралиците на Африкa“, „Дамите от Изтока“, „Пленница в Арабския полуостров“, които се радват на нестихващ интерес сред читателите и на високата оценка на критиката.

През 2010 г. излиза книгата ѝ „Непокорните диви“, в която разказва историите на седем изключителни жени и която ѝ печели много почитатели и в България, последвана от  „Прокълнатите кралици“ през 2014 г. Кристина Морато е основател и настоящ вицепрезидент на Испанското географско дружество и член на Британското кралското географско дружество.